Hlavní obsah

Nestárnoucí Rolling Stones inspirovali vědce, pojmenoval po nich fosilie

Německý vědec a fanoušek Rolling Stones pojmenoval jednotlivé druhy nově objevené čeledi vyhynulých pošvatek po členech nestárnoucí britské rockové kapely. Fosíliemi se tak tímto způsobem stali například 74letí Mick Jagger a Keith Richards.

Foto: stounivkinech.cz

Rolling Stones

Článek

Nyní jsou tak součástí sbírky muzea i pošvatky druhu Petroperla mickjaggeri či Lapisperla keithrichardsi. Do světa zkamenělin ale pronikli všichni současní i bývalí členové legendární skupiny, která se však stále má čile k životu a v rámci nynějšího turné No Filter vystoupí 4. července i v pražských Letňanech.

Objev takzvaných „rolling stoneflies” (valící se pošvatky) není pouhý vtip, ujistil entomolog Arnold Staniczek ze Stuttgartu. Zkamenělí jedinci prohloubili znalosti o životě v období křídy (145 až 66 miliónů let před současností). Osvětlují také evoluci pošvatek, které kdysi sdílely životní prostor i s dinosaury.

Barmský jantar, v němž byly zkameněliny objeveny, je starý přibližně sto miliónů let. Podle Staniczeka patří pošvatky mezi nejstarší okřídlený hmyz.

Přírodovědné muzeum ve Stuttgartu vlastní jednu z nejvýznamnějších sbírek létajícího hmyzu v jantaru na světě. Staniczek si u odhaleného nového rodu všiml také poměrně velkého jazyka, což odpovídá slavnému logu Rolling Stones.

„Pokud si budou Mick a Keith chtít prohlédnout po nich pojmenované druhy, jsou srdečně zváni do Přírodovědného muzea ve Stuttgartu,” řekl Staniczek. V metropoli spolkové země Bádensko-Württembersko britští rockeři zahrají 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám