Hlavní obsah

Německo objíždí postrach řidičů. Vyzbrojen fotoaparátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bizarního koníčka má osmnáctiletý německý mladík, jehož aktivity se staly postrachem řidičů. Oděný v reflexní bundě a kalhotách projíždí ve volném čase na kole ulice měst a obcí a vyhledává špatně zaparkovaná auta, která vyfotí a snímek odešle úřadům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Niclas Matthei je ze spolkové země Sasko-Anhaltsko a sám si říká „anzeigenhauptmeister“, volně přeloženo jako „mistr oznamovatel“. Jeho největší zbraní je dokonalá znalost dopravních předpisů, takže mu na odhalení nesprávně zaparkovaného vozidla stačí jediný pohled.

Ve výbavě má také mobilní telefon a v něm nainstalovanou speciální aplikaci, jejímž prostřednictvím informuje policii a zašle snímek jako důkazní materiál. Plynně hovoří i úřednickým žargonem: „Vozidlo je zaparkováno na pěší zóně, čímž překáží ostatním účastníkům silničního provozu,“ zní jedna z jeho floskulí.

Když se jej reportér televize Spiegel TV zeptal, jaká je jeho motivace, bez zaváhání odpověděl: „Abych pomáhal prosazovat dopravní předpisy. Lidé si myslí, že mohou parkovat, kde chtějí. Hlavně o víkendech.“

Niclas se prý nezdráhá provinilce poučovat. Když jej jeden řidič požádal o vysvětlení, měl mu suše odpovědět: „Mohl jste zaparkovat na náměstí u kostela.“

Na kameru hrdě přiznal, že za loňský rok odhalil a nahlásil po celém Německu asi čtyři tisíce hříšníků. „Celková suma pokut udělených na základě mých oznámení dosáhla 140 995 eur (téměř 3,6 mil. Kč),“ uvedl. Jeden postih tak v průměru vychází na 35 eur (890 Kč).

Na poznámku reportéra, že je to vlastně udavačství, Niclas řekl, že to tak nevidí. Denunciantem je podle něj člověk, který „na ostatní kašle“.

V klidu snáší rozhořčené poznámky motoristů, kteří se až po nějaké době dozvědí, že je nahlásila soukromá osoba. A živo je i na sociálních sítích.

„Divím se, že je ještě mezi námi,“ napsal jeden uživatel. „Tu helmu nosí asi 24 hodin denně,“ připojil se jiný. Další poznamenal, že „tenhle týpek by vydal na televizní seriál“.

Niclas ale zůstává vůči špatně parkujícím řidičům neoblomný. „Je to prostě proti předpisům. Za těch 15 eur pokuty si můžete koupit třeba dvě nové žárovky,“ argumentuje.

Pařížané odhlasovali vyšší parkovné pro vozy SUV

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám