Hlavní obsah

Někteří lidi nevěří, že se jamajskej bob vynoří

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí! Popěvek z legendární komedie Kokosy na sněhu nyní hořkne v ústech, protože právě jamajský bob byl ukraden z baru v Calgary, kde měl doposud svoje čestné místo.

Upoutávka na film Kokosy na sněhuVideo: Walt Disney Pictures

 
Článek

V roce 1988 se stala jamajská posádka hvězdami olympiády v Calgary. Ačkoliv led viděli poprvé pouze pár měsíců před olympijskými hrami, nakonec čtveřice skutečně usedla do bobu a vydala se střemhlav ledovým korytem k cíli. Tam sice kvůli havárii nedojela, do cíle se přesto dostala po svých za potlesku publika.

Foto: Profimedia.cz

Legendární jamajský bob byl odcizen.

Na námět skutečné události vznikl o pět let později film Kokosy na sněhu, kdy Denis, Junior, Jul a Sanka donesli jamajský bob na ramenou do cíle (ve skutečnosti sportovci odešli po karambolu do cíle bez bobu).

Foto: Profimedia.cz

Kdo by si nepamatoval Kokosy na sněhu...

Po natáčení, kde se originální bob objevil, putoval do baru Ranchman´s v Calgary, kde jej až doposud opečovával majitel. Ten ale v současné době podnik prodává a bar byl v poslední době zavřený.

Toho využil neznámý zloděj, který se do objektu vloupal a odnesl kus jamajské historie. „Mám pocit, jako kdyby mi někdo dal pěstí. Úplně se mi z toho svírá žaludek. Dvacet let tady visel na řetězech, nesli ho čtyři lidé. Ten, kdo ho ukradl, si s tím dal velkou práci. Ale co s tím proboha bude dělat? Prodat to na internetu nemůže, tak snad si to vystaví někde na tajném místě a bude se kochat tím, že je zloděj,” říká Rob Campbell, zástupce společnosti, která objekt prodává.

Podle policie muselo k vloupání dojít mezi 21. a 25. říjnem, kdy byl bar bez dozoru. Znepokojení nad činem vyjádřil také člen legendárního bobu Devon Harris. „K čemu někomu ten bob bude? Je to vzpomínka na to, že jsme tenkrát dokázali něco, čemu asi nikdo na světě nevěřil,” postěžoval si kanadskému serveru CTV News dnes 55letý Harris a na dálku vyzval zloděje, aby bob vrátil.

„Je to sobecké, člověče, chceme z toho bobu mít radost všichni. Prostě to vrať,” vyzval zloděje olympionik. Policie rovněž vypsala nespecifikovanou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám