Hlavní obsah

Nejvyšší budova světa v Dubaji byla přejmenována

Novinky, Jakub Kynčl
Dubaj

Slavnostní ceremoniál připravený k otevření nejvyšší budovy světa známé jako Burdž Dubaj měla být triumfem dubajského emirátu a oslavou jeho unikátnosti. To mělo přijít právě vhod poté, co se vynořily otazníky nad situací tamějšího trhu s nemovitostmi. Výjimečné efekty však mírně přehlušil fakt, že byla budova přejmenována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní otevření nejvyšší budovy světa v DubajiVideo: Reuters

 
Článek

Pondělní zázračná ceremonie odhalila v plné kráse 828 metrů vysokou budovu, která je zhruba dvakrát tak vysoká než známá Empire State Building a o více než 300 metrů vyšší než její nejbližší konkurent, mrakodrap Taipei 101.

Na občany Dubaje však čekalo jedno nemilé překvapení. Mrakodrap až doposud zvaný Burdž Dubaj se totiž přejmenuje na Burdž Chalífa na počest vládce konkurenčního, ale výrazně bohatšího emirátu Abú Zabí. Je to znamení vděku za záchranu v tamější finanční krizi, která vyšla na povrch koncem loňského roku.

Zatímco ohňostroje zkrápěly 169 pater budovy, přejmenování přineslo spekulace, že půjčka ve výši stovek miliard korun stála Dubaj její hrdost. Občanům se bude nad hlavami tyčit bezmála kilometrová věž nesoucí jméno vládce konkurenčního emirátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám