Hlavní obsah

Největší oceánografický park v Evropě

Novinky, Miluše Válková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen v málokterém velkém městě se ještě najde dostatek prostoru na realizaci rozsáhlých urbanistických projektů. Valencie to štěstí měla. Město umění a věd, největší kulturní, výchovný a zábavní komplex v Evropě, rozkládající se na ploše 350 000 m 2, je umístěno v bývalém řečišti řeky Turia, asi 800 metrů od pobřeží Středozemního moře.

Foto: Táňa Pikartová

Pět běžců v barvách olympijských kruhů uvádí novou výstavu v trutnovském společenském a kulturním centru UFFO.

Článek

Unikátní architektonický projekt, jehož autory jsou Santiago Calatrava a Felix Candela, se pomalu stává skutečností. Po velkoformátovém kinu IMAX (1998) a interaktivním Muzeu věd (2000) byl letos v únoru slavnostně otevřen pro veřejnost Oceánografický park, před dokončením je Palác umění.

Hit sezóny

Není pochyb o tom, že Oceánografický park ve Městě umění a věd (Ciutat de les Arts i les Ciencies) se stane hitem letošní turistické sezóny. Architektonické pojetí Felixe Candely, v němž hraje hlavní roli sklo, bílý beton, kov a voda, je jen dalším důvodem k návštěvě tohoto podmanivého podmořského světa. Je pojat jako vědecké, vzdělávací a zábavní centrum a se svou rozlohou 110 000 m 2, obsahem 42 miliónů litrů vody (což by stačilo k naplnění 15 olympijských bazénů) a 45 000 živočichy 500 druhů je největším oceánografickým parkem v Evropě.

V sedmi akváriích je představena fauna a flóra různých oblastí Středozemního moře; sedmdesátimetrový podmořský tunel vás provede Atlantským oceánem od vod mírného až k tropickému pásmu. Na jeho konci čekají na návštěvníky dvě ohromná akvária představující korálové oblasti Karibiku a Indického a Tichého oceánu.

Z Bermud na Kanáry

 Největší akvárium oceánografického parku s obsahem sedmi miliónů litrů vody je opět věnováno Atlantiku. Jeho dvě části jsou spojeny tunelem dlouhým třicet pět metrů, který simuluje cestu z Bermud ke Kanárskému souostroví. Právě zde je možné pozorovat různé druhy žraloků, barakudy, úhoře mořské, rejnoky a další zajímavé ryby. Velká konstrukce ve tvaru iglú představuje arktickou oblast s mroži a běluhami, Antarktida je zastoupena kolonií tučňáků.

V další části se setkáte s patagonskými lachtany, v největším delfináriu v Evropě s pěti velkými bazény a hledištěm pro 2210 diváků můžete zhlédnout představení delfínů. Zajímavá je část věnovaná mokřadům tropických a subtropických oblastí a Středozemního moře.

Co a za kolik

 Samozřejmě nechybějí nejrůznější služby pro návštěvníky, od obchůdků, jednoduchých, cenově příznivých občerstvovacích zařízení až po luxusní podmořskou restauraci. Prohlídka celého parku vyžaduje minimálně půl dne.

Vstupné vás přijde na 19,80 eura (dospělí, studenti do 25 let sleva 15 %), 12,90 eura (děti 4-12 let, dospělí starší 65 let). Pokud byste chtěli prohlídku Oceánografického parku zkombinovat s návštěvou některého ze zajímavých filmů v kině IMAX (španělsky, anglicky, francouzsky) je možné si zakoupit zvýhodněnou kombinovanou vstupenku za 21,56 eura (dospělí, studenti do 25 let sleva 15 %), 14,82 eura (děti 4-12 let, dospělí starší 65 let).

Kombinované vstupné Oceánografický park + Muzeum věd vás přijde na 21,13 eura (dospělí, studenti do 25 let sleva 15 %), 14,34 eura (děti 4-12 let, dospělí starší 65 let). Vstupné do všech tří komplexů Města umění a věd stojí 25,85 eura (dospělí, studenti do 25 let sleva 15 %), 18,18 eura (děti 4-12 let, dospělí starší 65 let).

Otevřeno: po-pá 10-20, so-ne 10-22; od 21. 6. do 7. 9. denně 10-24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám