Hlavní obsah

Největší český chilližrout snědl nejpálivější papričku světa a požádal snoubenku o ruku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přes šest tisíc milovníků pálivého jídla se v sobotu setkalo v Brně na koupališti Riviéra. Konal se tu už 5. ročník hotfood festivalu Chillibraní, největší akce svého druhu v Evropě. Jejím vrcholem byl Chilližrout 2016, souboj o titul mistra Česka a Slovenska v pojídání pálivého. V něm loňský vítěz Petr Holešínský, jako první v historii, obhájil vítězství. V průběhu soutěže navíc stihl požádat snoubenku Kateřinu o ruku. Ta řekla „Ano”.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Titul Chilližrouta vybojoval Petr Holešínský.

Článek

I přesto, že organizátoři podle svých slov od loňska přitvrdili, dostali se dva nejstatečnější, Petr Holešínský a loni bronzový Radim Štěrba z Hradce Králové, až do 16. kola. V průběhu soutěže se museli vypořádat například s dávkou 9 miliónů jednotek SHU extraktu nebo ochutnat nejpálivější papričku světa. „Všechno mě pálí, ale je mi hrozně dobře. To nejsou ani pocity, ale jen euforie,“ popsal stav Petr Holešínský.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Petr Holešínský před závěrečným kolem požádal snoubenku Kateřinu o ruku.

„Obsah kapsaicinu, tedy složky, která způsobuje horoucí blažený pocit nejen v ústech, má vzrůstající tendenci. Začínáme na něčem 5 krát silnějším než je známé Tabasco,“ vysvětlil hlavní organizátor Petr Klemeš. Jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 tisíc SHU. To znamená, že roztok z paprik, cukru a vody musí být 300 tisíckrát ředěn vodou, než přestane pálit. Komerční pepřový sprej se pohybuje kolem 2,5 miliónu SHU.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pálivé pokrmy připravené pro padesátku soutěžících.

Soutěžní pojídání začíná omáčkami, pokračuje čerstvými chilli papričkami, na závěr jsou přichystané extrakty. Letos začali soutěžící opouštět pódium ve 4. kole. Přesto ještě v 8. kole zbývalo v pálivé bitvě 29 borců, v 15. už jen čtyři. Mezi jednapadesáti soutěžícími byly i tři ženy. „Je to husté, tyo. Pálí to všude,“ přiznala před 11. kolem Hana Brablecová. Nakonec to byla ona, kdo si při své premiéře odnesl palmu vítězství mezi ženami.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hana Brablecová se právě dozvěděla, že se stala vítězkou ženské kategorie.

Dělal jsem akci pro známé, přišly stovky

Akce podobného druhu jsou populární v celé Evropě, zejména v Anglii. „Na začátku byla parta lidí, kteří se chtěli někde potkat. Nejlépe po sezóně, kdy už mají sklizeno a mohou se pochlubit výpěstky, předat zkušenosti, ochutnat vlastnoručně vyrobené omáčky, zavařeniny. Takže jsme zorganizovali první sraz pro asi 80 lidí, jenže i přes nulovou propagaci přišlo 400. Druhý rok jsme čekali tak tisíc a kapacitu areálu jsme vyčerpali u čísla 2700,“ zavzpomínal Klemeš.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na Chillibraní přišlo na šest tisíc diváků.

Festival má podle něho představit chilli jako rostlinu a plodinu. Ukázat, že papriky nejen pálí, ale i skvěle chutnají, jsou zdravé. „Je to jediná zelenina, se kterou je sranda,“ tvrdí Petr Klemeš.

Nebezpečné je skákat na trampolíně

S odpovědí na dotaz, zda to není nebezpečné, nezaváhá. „Nebezpečné je skákat na trampolíně se zlomenými žebry. Podobně to je i u chilli. Pokud máte rozhašené zažívání, nemocné srdce, dnu či nějakou jinou dietu, je to na zvážení. Jinak se o nebezpečí při běžné konzumaci nedá mluvit,“ míní. Rozhodně by ale pojídání chilli papriček nedoporučoval těhotným ženám a dětem, u nichž by se mohla rozvinout například alergie. Také v rámci soutěže jde o něco jiného.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soutěžit v pojídání chilli papriček je často souboj sám se sebou.

„S ohledem na množství je nutno být obezřetný a sledovat signály těla. To vám dá jasně najevo, že už nechce. Ale pro všechny případy máme něco kolem dvaceti záchranářů, sanitku, doktora z ARO, takže o zdraví soutěžících se staráme, jak to nejlépe jde,“ ujistil.

Zájem o soutěž je obrovský. „Registrace máme každý rok rozebrány neuvěřitelnou rychlostí. Letos to nebylo ani 36 hodin. Omezení je pouze věková hranice – nad 18 let a dobrý zdravotní stav,“ dodal Klemeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám