Hlavní obsah

Nejstarším psem na světě se stala čivava, kterou našli u supermarketu

Oficiálně nejstarším žijícím psem na světě se 7. ledna stal Spike, kterého před lety našla rodina z Ohia u supermarketu. Jeho věk přes 23 let je o to úctyhodnější, že byl v minulosti několikrát vážně zraněn.

Foto: Guiness World Records

Spike – nejstarší žijící pes na světě

Článek

Čivavy nejsou při své velikosti zrovna synonymem odolnosti a dlouhověkosti, přestože se mohou dožít až dvaceti let. Ale Spike z rodiny Kimballových z Camdenu v Ohiu již překonal 23 let, a 7. ledna se tak stal nejstarším žijícím psem na světě, což potvrzuje i certifikát organizace Guinness World Records.

Na titul nejstaršího psa na planetě Spike dosáhl i přesto, že jeho život nebyl jednoduchý. Jeho majitelka Rita Kimballová ho totiž našla na parkovišti u supermarketu ve značně zuboženém stavu.

„Měl lysá záda a na krku krvavé skvrny od provazu nebo řetězu. Prodavač říkal, že se tam potuluje už tři dny a že ho krmili zbytky,“ popisuje Kimballová první setkání se Spikem. Ostatně i proto mu dala toto jméno: „Je to jméno pro velkého psa, ale náš malý Spike se jako velký choval.“

Foto: Guiness World Records

Spike – nejstarší žijící pes na světě

Z parkoviště si Kimballová Spika odvezla nejprve domů a pak k veterináři, který vedle ošetření také určil datum jeho narození na 10. listopadu 1999.

Že by Spike mohl být rekordman, si Kimballovi začali myslet poté, co se v show Jimmyho Fallona objevil údajně nejstarší pes, který však byl mladší než Spike.

Měl hodně těžký život

Dnes je Spike již téměř slepý a také špatně slyší, ale na malé farmě Kimballových je spokojený. Většinou vstává v sedm hodin ráno a chodí kontrolovat další zvířata, jako jsou koně, krávy a kočky.

V průběhu let se ukázal také jako udatný bojovník. Zvládl totiž několik útoků jiných zvířat, přestože mu párkrát dávali jen malou šanci na přežití.

„Asi je tu tak dlouho proto, že měl zpočátku tak hrozný život a teď se snaží využít každý den,“ myslí si Kimballová a dodává, že od té doby, co Spike získal Guinnessův certifikát, je z něj v jejich rodině skutečná celebrita.

Čivava zařadila zpátečku a vřítila se na čtyřproudou silnici

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám