Hlavní obsah

Nejmrzutější kočka internetu vyhrála u soudu 14 miliónů

Novinky, tcs

I když se vlastně jmenuje Tatarka, celý svět ji zná pod jménem Grumpy Cat (česky Mrzutá kočka). Zvíře s charakteristickým zamračeným výrazem se stalo jednou z internetových ikon a své majitelce dokázalo od roku 2012 vydělat milióny. Nyní na kočičí konto přibylo dalších 700 000 dolarů (14,3 miliónu korun) kvůli porušení autorských práv, informoval list Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Grumpy cat vynesla majitelce už milióny dolarů.

Článek

Příběh zamračené kočky se začal odvíjet v roce 2012, kdy se její první fotky objevily na internetu. Během několika málo týdnů se Grumpy cat stala hitem číslo jedna a pro její majitelku Tabathu Bundesenovou z arizonského Morristownu se mazlíček stal zdrojem nebývalých příjmů.

Díky slávě zamračené kočky opustila Bundesenová podnik Red Lobster, kde pracovala jako servírka, založila firmu Grumpy Cat limited a začala se živit prodejem předmětů s tváří zvířete, které vystihuje náladu všech cyniků a morousů, co jich na světě je.

„Jednou jsem se bavila. Bylo to příšerné.“

Grumpy cat, která se vlastním jménem jmenuje Tardar Sauce (zkomolenina z anglického tartar sauce, tedy tatarské omáčky) se brzy začala objevovat i v těch největších amerických talkshow a zahrála si v několika reklamách.

Majitelé různých značek toužili po tom, aby se právě na jejich výrobcích objevila věčně nabručená kočka. Za takové situace bylo jen zřejmě otázkou času, kdy dojde k prvnímu soudnímu sporu o výdělek.

Mrzutosti kolem kávy

Celý příběh současného soudního sporu započal podle Washington Post už v roce 2013. Nick a Paul Sandfordovi vlastnili společnost Grenade Struck a zakoupili si licenci k prodeje ledové kávy s kočkou na obalu s názvem „Grumpy Cat Grumppuccino“.

Jenže v roce 2015, už bez svolení Bunedesenové, uvedl Grenade Struck na trh druhou řadu kávy s názvem „Grumpy Cat Roasted Coffee“, píše Washington Post. Odpověď zamručené kočky na sebe nenechala dlouho čekat. Majitelé Grumpy cat podali žalobu, která se nakonec před soudem projednávala tento týden.

Právní zástupci marně namítali, že společnost zastupující kočku přestala plnit podmínky smlouvy jako první, když se na stránkách Grumpy cat neobjevovalo tolik příspěvků o ledové kávě, jako bylo domluveno.

Výhra kočce obličej nerozjasnila

Grumpy cat samotná se několikrát objevila v soudní síni a porotci nakonec dali za pravdu jejímu naštvanému výrazu a přiřkli majitelům 700 000 dolarů (zhruba 14,3 miliónu korun) „Grumpy Cat cítí, že porota vyřkla spravedlivý verdikt,“ sdělil právní zástupce David Jonelis krátce po vyhlášení výsledku. Zvířeti samotnému rozsudek tvář nerozjasnil. Ani nemůže.

Bundensenová prodala licenci více než čtyřem stovkám firem.

Grumpy cat totiž za svůj škleb vděčí genetické poruše. Stejně jako její sourozenec trpí nanismem, což je porucha způsobující malý růst organismu. I když se obě zvířata narodila normálním rodičům, mají zkrácené nohy a vada též způsobila deformaci obličeje.

Ve skutečnosti je však Grumpy cat veselá a hravá kočka, o kterou majitelé dobře pečují. Ještě aby ne: odborníci odhadují, že zvíře doposud přineslo majitelce jmění v rozmezí od jedno do desítek miliónů dolarů. Na Facebooku má zamračená kočka už 8,7 miliónu fanoušků a zdá se, že příjmy jejím majitelům ještě nějakou dobu nevyschnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám