Hlavní obsah

Nebe nad Sibiří rozzářil jasný meteor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelům milionového Krasnojarsku zpestřil výhled na večerní oblohu jasný meteor, který dopadl kdesi nad Sibiří. Jasný jev zachytila řada bezpečnostních kamer i kamer na palubách aut.

Článek

K pádu meteoru došlo krátce po osmé hodině večerní místního času. Kamery zachytily jasný záblesk, světelná koule se pak po několika vteřinách rozpadla.

Podle Kirilla Bakanova, geografa a amatérského meteorologa, byl meteor vidět i v přilehlých městech. Někteří očití svědkové pak prý slyšeli hlasitý výbuch.

Jasné meteory, které při vstupu do atmosféry spalují tolik hmoty, až se viditelně rozzáří, se nazývají bolidy. Tento termín nemá přesnou definici, ale všeobecně se za bolid označuje meteor jasnější než -3 magnitudy, případně jasnější než Venuše na noční obloze.

Meteoroid, meteor, meteorit, bolid

Dokud se drobná tělesa (větší se nazývají asteroidy) pohybují mimo zemskou atmosféru, nazývají se meteoroidy. Při vstupu do atmosféry meteoroid zaplane vlivem ionizace molekul jeho okolí. Takový efekt se pak nazývá meteor. Pokud je výjimečně jasný (hranice není pevně daná), nazývá se pak meteor bolid. Většina těchto těles ještě před dopadem shoří v atmosféře. Když však úlomky dopadnou na zem, nazývají se pak meteority.

Magnituda (nebo též hvězdná velikost či zdánlivá hvězdná velikost) je veličina udávající jasnost objektu pozorovaného na obloze a platí, že čím vyšší magnituda, tím nižší jasnost objektu.

Pokud je bolid jasnější než -5 magnitud, dokáže osvítit povrch Země, při jasnosti -20 magnitud si člověk připadá jako ve dne (Slunce má jasnost -26.6 magnitud). Meteor, který zachytili i v sousedním státu Montana, přesně danou svítivost nemá, podle některých svědků ale lidé mohli pohodlně spatřit své stíny.

Nad Českem zazářil bolid, v Rakousku „pršely“ meteority

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám