Hlavní obsah

Návštěvník muzea spadl do díry, která vypadá jako nakreslená

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké to je spadnout do jámy, kterou předtím někdo nakreslil na zem, ví zřejmě jenom hrdinové animovaných filmů. Podobné pocity si ale na vlastní kůži vyzkoušel minulé pondělí italský návštěvník Muzea Serralves v portugalském Portu. Spadl totiž do 2,5 metru hluboké díry, která pohlcuje téměř veškeré světlo a vytváří iluzi nakresleného objektu.

Foto: Profimedia.cz

Anish Kapoor před svým výtvorem v portugalském muzeu.

Článek

Descent into Limbo (Sestup do předpeklí) je dílem britského sochaře indického původu Anishe Kapoora. Jde o zhruba 2,5 metru hlubokou díru speciálního tvaru, která je pokrytá zvláštním barvivem odrážejícím pouze minimum světla. Výsledek tak vytváří dvě iluze: pro někoho se může jednat o bezednou hlubinu, někdo vidí černý kruh namalovaný na zemi.

V portugalském muzeu, kde Kapoor nyní svá díla vystavuje, na to doplatil šedesátiletý italský turista, který nedbal varovných nápisů umístěných před expozicí. Po pádu, který naštěstí netrval věčně, ale jen krátký bolestivý okamžik, byl s lehkými zraněními převezen do nemocnice na vyšetření.

Foto: Profimedia.cz

Kapporova iluze bezedné hlubiny je dokonalá.

Čerň pohlcující téměř veškeré světlo může připomínat látku Vantablack, kterou vynalezla britská společnost NanoSystem v roce 2014 a jejíž použití v umění si Kapoor k velké nevoli ostatních umělců patentoval. Látka složená z uhlíkových nanotrubic pohlcuje 99,965 procenta viditelného spektra.

Descent into Limbo však pochází už z roku 1992 a k vytvoření „bezedného“ efektu umělec využil jiné látky a kulovitého tvaru díry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám