Hlavní obsah

Nastěhovali byste se? V Číně postavili desetipodlažní dům za 29 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že stavba domu zabere spoustu času? V Číně mají jiný názor. Alespoň tedy ve společnosti Broad Group, která se ve městě Čchang-ša v provincii Chu-nan postarala o pořádně husarský kousek. Desetipatrovou budovu tam postavila přes noc – konkrétně za 28 hodin 45 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetipatrový dům postavili v Číně za rekordních 28 hodinVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Počin, který zní na první dobrou neuvěřitelně, je zachycen na časosběrném videu. O stavbu objektu s názvem Living Building se staraly tři jeřáby a velké množství stavebních dělníků.

Budova vznikla sestavením samostatných modulárních jednotek, které byly předem vytvořeny v továrně. Ty měly velikost přepravních kontejnerů a byly vyrobeny z nerezové oceli. Na místo je dopravily nákladní vozy.

Když byly tyto jednotky sestaveny a upevněny, začali dělníci s instalací vody a elektřiny. Na videu je pak také vidět, že společnost se v uvedeném čase stihla postarat i o vybavení jednotlivých bytů nábytkem.

Foto: Profimedia.cz

Budova byla postavena za neuvěřitelných 28 hodin a 45 minut.

Za 28 hodin a 45 minut tak byly byty připraveny k nastěhování. Zatímco developeři se chvástají, že jde o „nejkratší dobu výstavby na světě“, je otázkou, zda rychlostí výstavby neutrpěla kvalita a zda je budova bezpečná.

Broad Group si však za svým počinem stojí. Tvrdí například, že podlahy jsou díky nerezové oceli stokrát silnější než podlahy u běžných domů.

Stejnou metodou i mrakodrapy

Společnost navíc věří, že stejnou stavební metodu lze využít i ke stavbě mrakodrapů a veřejných budov. „Je to dokonale vhodné pro luxusní rezidence, dvěstěpodlažní mrakodrapy a také pro veřejné a obytné budovy,“ uvedli zástupci firmy.

Deník Daily Mail informuje, že v roce 2012 stejná společnost představila kontroverzní plán na vybudování 220podlažního mrakodrapu pomocí modulárních jednotek za pouhých 90 dní. Stavba však nebyla nikdy dokončena kvůli bezpečnostním obavám a nesouhlasu vlády. Základy budovy jsou nyní využívány pro účely rybí farmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám