Hlavní obsah

Na Šumavě pečují o rysí mládě se zlomenýma nohama

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážně poraněné rysí mládě, které se podařilo díky Františku Krausovi a jeho feně německého ovčáka Kitě zachránit v Národním parku Šumava nedaleko Solné Lhoty na Vimperku, dostalo od zaměstnanců Stanice pro handicapovaná divoká zvířata Správy NPŠ v Klášterci přezdívku David Copperfield.

Foto: Národní park Šumava

Poraněný rys

Článek

Poté, co jej lidé ze záchranné stanice se zlomeninami zadních nohou nechali po ošetření v kleci, nestačili se ráno divit. Přes svá poranění bylo ráno zvíře z klece venku.

„Po odchytu pracovníci záchranné stanice rysa okamžitě transportovali do ordinace vimperské veterinářky Šárky Janáskové, ale už při převozu se strašně vztekal a i přes zlomeniny, bouchal prackama do stěn transportní klece, kde měl strávit první noc po svém zachránění,“ popisoval Právu chování rysa vedoucí záchranné stanice Petr Juha.

Foto: Národní park Šumava

Odchyt zraněného rysa

„Nechápu, jak to mohlo takhle velké zvíře zvládnout, ale když jsem ráno přišla do ordinace, tak seděl uprostřed místnosti,“ dodala lékařka s tím, že si rys okamžitě po vzoru světoznámého kouzelníka vysloužil přezdívku David Copperfield.

Foto: Národní park Šumava

Poraněný rys není ze péče nadšený

V Klášterci zůstane rysí David Copperfield minimálně celou zimu. Teprve na jaře, a jestli půjde vše podle plánu, ho ošetřovatelé vypustí zpátky do volné přírody. „Uvidíme, jak se bude uzdravovat. Ale je to mladé zvíře. Navíc má kočka devět životů, snad se David vrátí zpátky do lesa, kam patří,“ uzavírá Petr Juha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám