Hlavní obsah

Na Slovensku stěhují sviště z jedněch Tater do druhých

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenští ochranáři začali v těchto dnech stěhovat sviště ze Západních Tater do Belianských Tater na východě pohoří, kde před dvěma lety tyto živočichové zcela vymizeli. Ochranáři se snaží odchytit sviště v Ždiarském sedle, ale pro nedostatek zkušeností s touto činností jsou zatím málo úspěšní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nainstalovali jsme pasti u svištích nor. Dali jsem jim tam jako návnadu mrkev a jablka, ale to je vůbec nelákalo," uvedl pro Slovenský rozhlas ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko.

Prvního sviště chytili až po několikadenním úsilí. Je to mladý dvouletý svišť, který se nechal zlákat na sladké. "Do jedné z pastí jsme zkušebně umístili dort, svišť na sladké zareagoval a chytil se," dodal Majko.

Odborníci ho změřili, vyfotografovali a odebrali mu vzorky DNA. Právě vzorky DNA by měly dokázat, že svišť vrchovský-tatranský je jiný než jeho alpský příbuzný. Následně byl svišť vypuštěný v okolí Širokého sedla v Belianských Tatrách.

V této části Tater vyhynuly poslední svišti před dvěma lety. "Minimálně měsíc ho budeme nepřetržitě pozorovat," říká Majko. V průběhu léta by měli podobným způsobem pokusně přestěhovat minimálně pět svišťů.

V Západních Tatrách žije asi 400 kusů těchto vzácných a chráněných živočichů. Ochranáři doufají, že se jim podaří obnovit jejich populaci také ve východní části nejvyššího slovenského pohoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám