Hlavní obsah

Na mši dorazil polský kněz na hřbetě oslíka

Právo, Pavol Minárik
Nowy Gieraltow

Katolický kněz Maciej Oliwa z malé polské obce Nowy Gierałtów v Dolnoslezském vojvodství je známý svými nekonvenčními nápady. Jeho nejčerstvějším počinem je akce, kdy na jednu z velikonočních liturgií za doprovodu varhan a zpěvu církevního sboru přijel do kostela na hřbetě oslíka. V kostele následně odsloužil mši svatou.

Foto: Profimedia.cz

Kněz dojel na oslíku až do kostela k oltáři.

Článek

Části věřících se podle portálu Natemat.pl čin duchovního velice líbil a přirovnali ho k Ježíšovi, který na hřbetě malého oslíka vstoupil do Jeruzaléma, kde ho zakrátko ukřižovali. Jiní mu naopak vyčítají, že jeho jízda na nevelkém zvířeti nemá nic společného s vírou v Boha a v podstatě není ničím jiným než týráním nevinného zvířete, který mu posloužil jako dopravní prostředek.

Když jeden z farníků všechno natočil a umístil video na sociální sítě, do diskuse o činu místního faráře se zapojily tisíce Poláků. „Myslel jsem si, že mě v životě už nic nepřekvapí, ale hluboce jsem se mýlil...,” napsal Jan z Varšavy. „Nejdříve se mi zdálo, že kněz na hřbetě osla bude nějaký žert, ale pak mi došlo, že faráři v Polsku nežertují,” dodal.

Kněz Oliwa je známý svými výstřelky. V minulosti například ze starého trabantu, který přestříkal na černo a na střechu mu umístil blikající kříž, vytvořil pojízdnou zpovědnici. Zajížděl s ní za hříšníky až přímo k nim domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám