Hlavní obsah

Na moři je zastihla bouře, 29 dní čekali v člunu na záchranu

Nefungující technika, jen několik pomerančů sbalených na cestu a malý motorový člun. To jsou okolnosti cesty dvou mužů ze Šalamounových ostrovů, kteří přežili 29 dní na moři poté, co se ztratili u ostrova Mono. Záchrana nakonec přišla od rybářů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvojice mužů měla v plánu cestovat 3. září z ostrova Mono na ostrov New Georgia, který je vzdálen asi 200 kilometrů. Jako vodítko jim mělo sloužit pobřeží ostrova Vella Lavella a Gizo, jenomže náhlá změna počasí jejich plány pokazila.

„Tu cestu už jsme absolvovali několikrát, neměl to být žádný problém,” uvedl později jeden ze zachráněných mužů. „Když se zhoršilo počasí, bylo zle. Pak nám přestala fungovat GPS navigace a bylo ještě hůř. Nevěděli jsme, kam plujeme, a tak jsme se rozhodli vypnout motor a šetřit palivo,” vysvětlil.

Malý člun o výkonu 60 koní tak bezvládně putoval mořem, které zkušení námořníci označují za velmi nebezpečné a nevyzpytatelné. Dvojici unášel proud nekonečných 29 dní, kdy šlo skutečně o život.

Dítě viselo z balkónu v desátém patře. Čínský hasič se stal hrdinou

Koktejl

„Měli jsme pár pomerančů, v moři se nám podařilo nasbírat nějaké kokosové ořechy, které skončily po bouři ve vodě. Taky jsme zachytávali dešťovou vodu na plachtu,” řekl zachráněný muž, kterého s parťákem objevili rybáři u pobřeží Nové Británie v Papui-Nové Guineji, asi 400 kilometrů od místa, kde jejich člun zastihla bouře, uvedl The Guardian.

Zesláblí muži přesto našli na svém zážitku pozitiva. „Neměl jsem ponětí, co se ve světě děje, tak jsme alespoň neslyšel nic o covidu,” uvedl jeden z mužů.

Oba nešťastníci už jsou v kontaktu s úřady na Šalamounových ostrovech a chystají se na odlet domů. Mezitím byli ošetřeni v nemocnici a jsou ubytováni u místního obyvatele v provincii Pomio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám