Hlavní obsah

Na malém a těžko dostupném ostrůvku hledali učitele, zájemci se hrnuli

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotský ostrůvek Muck, který je součástí Vnitřních Hebrid, má jen něco přes 30 stálých obyvatel a je dostupný jen lodní cestou, která navíc není v zimních měsících zrovna spolehlivá. Nejedná se tak o místo, kde byste hledali zajímavou kariérní příležitost. Přesto se jedna našla.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Muck

Článek

Vlna zájmu o ostrov o rozloze 5,5 kilometru čtverečních se zvedla poté, co místní učitelka Julie Barkerová oznámila, že se z rodinných důvodů musí po 2,5 roku odstěhovat a opustit místo v tamní škole.

Rada správní oblasti Highland, pod niž ostrůvek spadá, začala hledat jejího nástupce, ale ani jeden z šestice vybraných kandidátů na místo nenastoupil. Zoufalí ostrované proto inzerát vyvěsili na Facebook. A o zájemce najednou neměli nouzi.

Mzda je přitom v Británii pro učitele obvyklých 22 400 až 35 700 liber (713 tisíc až 1,14 miliónu korun) ročně v závislosti na zkušenostech. Jenže k tomu připadají ještě příspěvky za odlehlé pracoviště, které činí zhruba 4 500 liber (143 tisíc korun) ročně, a navíc jedna velká výhoda.

„Pro učitele a jeho rodinu je tam třípokojový byt v patře nad školou, což znamená nejkratší cestu do práce na světě,“ zmínila Barkerová s tím, že se navíc ušetří za nájemné.

Jen sedm žáků

Možná ještě důležitější může pro přepracované učitele být fakt, že vyučující na skotském ostrůvku má na starosti jen sedm dětí. Nelze se tak divit tomu, že se na místo hlásili zájemci třeba až z Nového Zélandu.

„Náborový proces do základní školy na ostrově Muck probíhá velmi dobře. Ohlasy jsou pozitivní a máme celou řadu přihlášek z celého světa,“ uvedl pro web MailOnline zástupce rady oblasti Highland, která má výběrové řízení na starosti.

Uzávěrka přihlášek byla v úterý, děti si tak ještě chvíli musí počkat na to, kdo je bude učit. Nový kantor to však nebude mít jednoduché, jeho předchůdkyně totiž byla velmi populární.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám