Hlavní obsah

Na Machholzovu kometu bez dalekohledu

Novinky, Rudolf Novák, www.ian.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech můžete na vlastní oči bez dalekohledu z města spatřit Machholzovu kometu, která nese označení C/2004 Q2. Přestože nad většinou sídlišť vidíme na obloze pouze nejjasnější hvězdy, najdete kometu Machholz snadno, i když velkou podívanou nečekejte. Ve středu v noci bude kometa nejblíže Zemi asi 51 miliónů kilometrů.

Foto: J. Škvařil, Státní archeologický ústav

Z nálezů na Cezavách u Blučiny

Článek

Světelné znečištění ubere vlasatici mnoho na kráse - chcete-li si pohled vychutnat, hledejte samotu s temnou oblohou. Ale i z většího města kometu spatříte. Vypadá jako rozostřená slabá hvězda, pokud víte, kam se podívat.

Vlasatici objevil na sklonku minulého léta v Kalifornii Donald Edward Machholz, který se aktivnímu pozorování oblohy věnuje již od sedmdesátých let, přestože jen jako amatér. Právě v těchto dnech jsou k pozorování komety nejlepší podmínky, které budou trvat zhruba do 15. ledna.

Nachází se totiž dostatečně vysoko nad přesvětleným obzorem a zároveň nastává období, kdy je na své pouti oblohou nejjasnější. Budete-li mít štěstí a večer bude jasno, určitě se na ni podívejte. K tomu vám může pomoci i názorná hledací mapka, kterou najdete na serveru Instantních astronomických novin (IAN).

Komety středem zájmu

Máte-li doma lovecký triedr nebo jakýkoli dalekohled s ne příliš velkým zvětšením, pokuste se jej na kometu namířit. Na tmavé obloze to bude velmi pěkná podívaná, protože dráha tohoto tělesa nyní vede v místech s velkým počtem slabých hvězd. Vydáte-li se někam daleko od lamp pouličního osvětlení, zažijete bezesporu velmi netradiční estetický zážitek.

Komety jsou středem zájmu od nepaměti. Naši předkové v jejich zjevení spatřovali důvod k obavám, spojovali je s válkami, hladomorem či jinými katastrofami. Dlouho se také domnívali, že komety jsou atmosférické úkazy a nacházejí se tedy jen několik málo (desítek) kilometrů nad povrchem Země.

Dnes víme, že komety jsou velmi zvláštní tělesa. Relativně malá jádra vykazují po průletu kolem Slunce velkou aktivitu. Z jejich útrob se uvolňuje prach a plyn, který občas vidíme zářit na pozemské obloze. Ohony některých komet dosahují obrovských úhlových rozměrů - to v případě, že se kometa během letu sluneční soustavou ocitne blízko naší planety.

Vyfoťte kometu

S rostoucí vzdáleností od Slunce jejich aktivita klesá a jsou k nerozeznání od malých planetek (asteroidů). Možná si někteří z vás vzpomenou na kometu Hyakutake a Hale-Bopp, které se v minulé dekádě jednoznačně zařadily mezi nejkrásnější astronomické úkazy vůbec.

Dnes se můžeme bát pouze těch komet, které do Země mohou narazit. Zjevení komety na nočním nebi není důvod k obavám, ale příležitost pokochat se pohledem na útvar enormních rozměrů (ohony komet jsou mnohonásobně větší než malá jádra). Máte-li tvořivého ducha a fotoaparát, můžete se také přihlásit do soutěže o nejhezčí snímek komety, kterou pořádá server IAN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám