Hlavní obsah

Na chvíli půjčil malému synovi telefon, teď kvůli tomu musel prodat auto

Do nemilé situace se dostal 41letý otec tří dětí z Walesu. Jeho sedmiletý syn totiž bez vědomí rodičů utratil v přepočtu desítky tisíc korun za rozšíření v mobilní hře, kterou hrál na zařízení svého otce. Ten kvůli dluhu musel dokonce prodat auto, aby mohl výdaje zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmiletý Ashaz Mutasa nakoupil na telefonu svého otce rozšíření do mobilní hry Dragons: Rise of Berk. Celkový účet se vyšplhal v přepočtu asi na 40 tisíc korun. Když jednačtyřicetiletý muž objevil na e-mailu celkem 29 účtenek, bylo už pozdě vzít nákup zpět.

„Nejdřív jsem si myslel, že jsem se stal obětí nějakého podvodu. Nikdy bych si nepomyslel, že je možné, aby mohlo dítě utratit takovou částku v mobilní hře,” postěžoval si Mutasa starší, jenž pracuje v nemocnici a kvůli účtu se rozhodl prodat menší rodinné auto.

GTA 5 stále roste, přilákalo už 145 milionů hráčů

Hry a herní systémy

Pětičlenná rodina, která peněz nemá na rozhazování, se nyní pozastavuje nad tím, jak je možné, aby velké společnosti umožňovaly hrám vydělávat podobným způsobem. „Mluvil jsem se zákaznickým servisem, ale nebylo to nic platné. Oškubali mě a oškubali i moje dítě,” uvedl s tím, že se mu podařilo vyjednat alespoň částečné odškodné. Drtivá většina částky však zůstala k zaplacení.

Společnost Apple, která provozuje internetový obchod, uvedla, že podobné incidenty bere velmi vážně a důrazně doporučuje rodičům, aby podnikli bezpečnostní kroky k tomu, aby jejich děti nemohly nechtěnné platby provádět. Celá řada mobilních her, které jsou v základní verzi zdarma, totiž vydělává na dalších nákupech přímo během hry.

Reklama

Výběr článků

Načítám