Hlavní obsah

Na běhu pro Paraple je nejdůležitější prohrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro Paraple běželi 19. června zdraví, chromí, slavní, děti i zvířata. Soupeři se před během na 100 metrů vždy vsadili o nějaký finanční obnos a platil ten, kdo doběhl do cíle poslední. Získat pro Centrum Paraple peníze sázením byl nápad textaře Michala Horáčka.

Článek

Patron Svazu paraplegiků, herec Zdeněk Svěrák, k idee běhu prohlásil: "Duchovním otcem je Michal Horáček. On se rád sází a vymyslel, že sázením se dá vydělat." Textař si příliš zásluh nepřipisuje: "Nápad je otázka vteřinky. Ostatní jsou léta usilovné práce organizátorů."

Startoval i reportér ČT Michal Kubal. FOTO: Novinky

Startovní pistoli si střídal Zdeněk Svěrák s válečným reportérem České televize Michalem Kubalem, o kterém prohlásil moderátor Vladimír Kroc, "že je na výstřely zvyklý." O tisíc korun běžel senátor Jan Ruml, bosý se vydal na trať s náhodně vybranou dívkou imitátor Vladimír Hron, se svou slavnou kokršpanělkou Barčou a houslistou Pavlem Šporclem poměřil (vítězně) síly herec Ondřej Vetchý.

O tisíc korun běžel senátor Jan Ruml. (prohrál) FOTO: ČTK

S hercem Divadla Járy Cimrmana Janem Kašparem, který je už léta upoután na invalidní vozík, soutěžil na kolečkových bruslích Petr Šabach. Ten na nich stál poprvé, ale vydržel to několik hodin. Jejich "běh" nazval Zdeněk Svěrák "závodem vůle a talentu", přičemž Kašpar představoval vůli a Šabach talent. Šabach přispěl Parapleti svými povídkami, které na CD načetli známí herci. Výtěžek z prodeje šel na konto centra.

Spisovatel Petr Šabach na bruslích strávil více než 3 hodiny. FOTO: Novinky

Podpořit Paraple přišly ve čtvrtek maminky s dětmi, běželi sourozenci, otcové, dvojčata babičky i tety. Závodili zdraví ve dvojicích s postiženými. Malí s velkými. Slavní se slavnými. Zdatnější dávali znevýhodněným náskok, starší sourozenci běhali pozadu, aby dali mladším šanci, dvojice běhaly ruku v ruce, zdraví zkoušeli soutěžit na vozíku a týmy běhaly štafety.

Prvním vítězným běžcem 4. Běhu pro Paraple se stal dvouletý Matěj Slovák. FOTO: ČTK

Ve štafetových bězích poměřily síly mediální týmy a družstva sponzorů. Nejlepší běžeckou sestavou se stala čtveřice ze sportovní redakce České televize, která porazila zpravodajce ze stejného média a poté i tým z deníku MF Dnes.

Česká televize stavěla na poslední úsek štafety sportovního redaktora Jiřího Hölzela, který ji dvakrát dosprintoval pro vítězství. FOTO: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám