Hlavní obsah

Mýtus na kolejích projíždí republikou

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Na současné poměry opravdu úctyhodný počet šestnácti vozů soupravy historického Orient-Expressu dorazil ve čtvrtek asi třicet minut po poledni při své cestě z Vídně přes Prahu do Paříže na nádraží v Břeclavi. Vlak, který proslavila svým detektivním románem Agatha Christie jezdil původně na trase mezi Londýnem a Istanbulem.

Článek

Vyřazenou soupravu odkoupil postupně na různých aukcích milionář James Sherwood a po rekonstrukci původních vozů sestavil vlak podle historické podoby. V současnosti jezdí pod novým označením Venice Simplon-Orient-Express na různé výletní cesty po Evropě, a protože se trasy mění, čtyřikrát za rok zajíždí také na naše území. Poprvé se tak stalo v roce 1994.

Svezení vlakem je vyhrazeno spíše pro movité zájemce. Jedna cesta z Benátek do Paříže stojí kolem sedmdesáti tisíc korun. Za to ale má cestující nárok na nejvyšší komfort v soupravě lůžkových, jídelních a zábavních vozů.

Vlak se stal turistickou atrakcí a při zastavení v Břeclavi bylo za okny soupravy nemálo cestujících z Asie. Po počátečních rozpacích a nahodilém výběru lokomotiv v poslední době i České dráhy reagují na prestiž vlaku a místo provozem notně poznamenaných lokomotiv se snaží zařadit do čela unikátní soupravy alespoň čistou a pro oči neodpuzující lokomotivu.

"Bylo načase, ten vlak opravdu budí všude pozornost a dát tam zašlou lokomotivu je dokonalá antireklama," potvrdil jeden z přihlížejících železničářů. Vlak odjel z Břeclavi na další pouť přes Brno, Havlíčkův Brod do Prahy, která je jednou ze zastávek pro cestující.  

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Nejslavnější vlak projíždí Českem

Pár minut po poledni zastavil ve čtvrtek na nádraží v Břeclavi legendární Orient Express. Kompletní sedmnáctivozová souprava s několika jídelními a zábavními...

Výběr článků

Načítám