Hlavní obsah

Muzikant hrál na kytaru, zatímco mu operovali mozek

Novinky, tcs

Profesionální kytarista Taskin Ibna Ali se v indickém Bengalúru podrobil operaci mozku mající za cíl odstranit nemoc, která mu znemožňovala hrát na hudební nástroj. Aby mohli neurochirurgové zkontrolovat stav jeho levé ruky, dostal muzikant do ruky kytaru a hrál přímo na operačním stole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzikant hrál na kytaru při vlastní operaci mozkuVideo: AP

 
Článek

Jedenatřicetiletý vystudovaný počítačový inženýr z Dháky se kromě IT věnuje profesionálně hře na kytaru. Jenže zhruba před rokem začal pociťovat problémy s hybností prstů na levé ruce. Problémy se neustále zhoršovaly.

Jeho schopnost tisknout struny na hmatníku prakticky vymizela a slibně rozjetá kariéra muzikanta se zastavila. Jedná se o nepříliš častou a velice málo známou poruchu jménem fokální dystonie. Jde o mimovolné stahování svalů v jedné části těla, které způsobuje abnormální pohyby a pozice.

Pro hudebníky často tato porucha znamená konec kariéry. „Postihuje zhruba procento hudebníků a je velice těžké ji léčit. Operace je jednou z nejlepších možností,“ uvedl pro agenturu Newsflare doktor Sanjit, který Aliho operaci prováděl.

Hudebník se neurochirurgickému zákroku podrobil 17. května a přímo na operačním stole si otestoval schopnost opět kontrolovat své prsty na levé ruce. Rehabilitace proběhla bez problémů a Ali se velice pravděpodobně bude moci vrátit ke své hudební kariéře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám