Hlavní obsah

Muž vyvinul sanitní motorku, dostane se i na odlehlá místa

Novinky, Barbora Sirová

Klasický sanitní vůz má nového konkurenta. Motorku speciálně upravenou k těmto účelům. Záchranná služba se v ní lépe dostane na některá odlehlá místa a rychleji také prokličkuje dopravní zácpou. Vyvinul ji Mohamed Šanzóre Khán z Indie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ind předělal motorku se sajdkárou na sanitkuVideo: Reuters

 
Článek

Stejně jako klasická sanitka je i její zmenšená verze vybavená nezbytnostmi pro poskytování neodkladné přednemocniční péče. K motorce je připojen vozík k převozu pacienta, po jeho straně je umístěna kyslíková bomba a přenosná nosítka s lékárničkou jsou uloženy v její zadní části. Nechybí ani klasický výstražný majáček.

Mohamed Khán vyvinul sanitní motorku proto, že tím chtěl pomoci obyvatelům žijícím v odlehlých částech země, kam klasický sanitní vůz nedojede. Od těchto venkovanů často slýchal neuvěřitelné příběhy, jak nemocné odnášeli do nemocnice po svých nebo se je tam snažili dopravit na kolech.

Khán pochází z města Hajdarábád ležícího v centrální části Indie, kde vlastní obchod specializovaný na motorové vozy pro hendikepované. Sanitní motorku vyvinul za 35 dní. Podle agentury Reuters ji teď plánuje nabízet příslušným orgánům. V přepočtu stojí necelých 40 tisíc korun.

Khán však není první, kdo s nápadem na sanitní motorky přišel. Podobné používají v Indii už na více místech, například ve městě Bengalúru na jihu země nebo ve státě Čhattísgarh ležícím v centrální Indii.

Reklama

Výběr článků

Načítám