Hlavní obsah

Muž ve futuristickém obleku se po hlavě vrhl na jízdu smrti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čang-ťia-ťie

„Kolečkový muž“, pod touto přezdívkou proslul francouzský dobrodruh Jean-Yves Blondeau, který se tuto neděli ve speciálním obleku s kolečky vrhl hlavou dolů z hory Tchien-men v čínské provincii Chu-nan. Navzdory nerovnostem terénu a rychlosti dosahující až 80 kilometrů v hodině tento 42letý designér dorazil do cíle se ctí a bez jakéhokoli zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzský troufalec sjel kopec v obleku s 34 kolečky rychlostí až 80 km/h

 
Článek

„Všechno je v pořádku. Přišel jsem jen o jeden řemínek. Kolečka jsou stále trochu teplá, všechno je ale v pohodě,“ uvedl v cíli pro média Blondeau.

Asi 20minutová cesta ale rozhodně nebyla bezpečná. Dvaačtyřicetiletý Francouz na startu zvolil svah se sklonem 60 stupňů. Poté navázal na klikatou silnici s 99 ostrými zatáčkami. Celkem ujel 10,77 kilometru při převýšení téměř 1000 metrů. Přitom měl na sobě vlastní speciálně navržený oblek, který byl podle agentury Reuters poset celkem 34 kolečky.

Oblek nemá žádný pohon, Blondeau tedy musel ke změnám směru a rychlosti používat pouze vlastní tělo. Zpočátku ležel na břiše, aby nabral správnou rychlost, která nakonec místy dosáhla až 80 kilometrů v hodině. Když chtěl naopak zpomalit, musel roztáhnout nohy a případně se zvednout.

Rekord 116 kilometrů v hodině

Blondeau už představil několik prototypů speciálního obleku, který původně vytvořil jako svůj absolventský projekt, když končil studia na škole designu v Paříži. Podle deníku Daily Mail na hoře Mont Ventoux v Provence s prototypem s 26 kolečky dokonce dosáhl svého osobního rychlostního rekordu 116 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám