Hlavní obsah

Muž se 40 let piplal s detailním modelem bitvy u Waterloo

Novinky, vps

Neuvěřitelných 40 let strávil Belgičan Willy Smout stavěním detailního modelu bitvy u Waterloo. Dokončil ho minulý týden, takže to stihl před dvoustým výročím bitvy, k níž došlo 18. června 1815.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgičan stavěl 40 let detailní model bitvy u WaterlooVideo: Reuters

 
Článek

Dnes 55letý muž začal se stavbou modelu v roce 1975, když mu bylo 16. Jeho dílo má 40 metrů čtverečních a jsou na něm tři tisíce figurek vojáků. Smout spočítal, že na modelu pracoval 33 tisíc hodin a vyšel ho na 150 tisíc eur (4,1 miliónu korun).

Belgičan si je jistý, že jeho znázornění bitvy věrně reflektuje skutečnost. Lze mu to věřit, v rámci výzkumu totiž navštívil hned šest zemí a strávil stovky hodin v knihovnách, muzeích nebo kasárnách. Zkoumal také mnoho obrazů a nesčetněkrát navštívil samotné místo bitvy, v níž Napoleon Bonaparte utrpěl drtivou porážku.

Smout postavil model ve sklepě svého domu a dlouho ho prezentoval jen rodině. Pak ale začal zvát i sousedy a přátele.

„Když lidé přijdou a otevřou dveře, tak reagují všichni stejně: Wow! Nečekali jsme, že to je takhle velké,“ uvedl Smout pro agenturu Reuters.

Po dokončení modelu se Belgičan přiznal, že by byl rád, kdyby se na něj někdy budoucnu přijeli podívat potomci Napoleona a vévody z Wellingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám