Hlavní obsah

Muž oslavil 104. narozeniny sprintem na 100 metrů

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polák Stanislaw Kowalski by rozhodně nemohl soutěžit s Usainem Boltem, svůj rekord na stometrové trati však má. O víkendu se totiž stal nejrychlejším Evropanem, který kdy uběhl nejkratší sprint v kategorii nad 100 let. Čiperný stařík tím oslavil své nedávné 104. narozeniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polák oslavil 104. narozeniny sprintem na 100 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Kowalski zvládl stovku za 32,79 sekundy. Rychleji ji v Evropě sice běžel Fauja Singh z Anglie, jeho výkon ale nebyl oficiálně uznán, jak uvedla agentura Reuters. Držitelem světového rekordu pak je Japonec Hidekiči Mijazaki s časem 29,83 sekundy.

Polákovi ze Swidnice změřili jeho úctyhodný výkon při víkendové oficiální soutěži atletické federace ve Vratislavi.

Nový rekordman má tři dcery, deset vnoučat, 12 pravnoučat a dvě prapravnoučata. I přes vysoký věk je v dobré kondici. Sportu se na vrcholové úrovni nikdy nevěnoval, celý život pracoval v zemědělství nebo na železnici. Poté, co oslavil sté narozeniny, se ale nadchnul do běhání.

„Přál bych každému, aby měl takové zdraví, jako já,“ řekl Polák, který žije zdravě a hlídá si, co jí. „Večer by se nemělo tolik jíst, může to vést k nemocím. Léky jsou drahé, k doktorům se člověk občas nedostane – a co pak? Je lepší jíst méně, než více,“ dodal Kowalski a ještě doporučil, že čas od času je dobré dát si jednoho nebo dva panáky vodky.

Kromě toho ještě každý den ujde asi deset kilometrů na hřbitov, kde navštěvuje hrob své zesnulé manželky. Se zdravím tak nemá problémy a žije naplno. Příští rok se chystá na atletické mistrovství světa veteránů, které se bude konat v Polsku, a opět hodlá běžet stometrovou trať. Jen mu musí organizátoři založit novou kategorii. Pro 105leté ji totiž zatím nepotřebovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám