Hlavní obsah

Muž na Srí Lance týral slona a natočil si to na video. Dostal vysokou pokutu

Srílanské úřady potrestaly turistického průvodce vysokou pokutou za kruté chování ke slonovi. Podle agentury AFP musí zaplatit 200 tisíc rupií (21 tisíc korun), což je dvacetinásobek srílanské minimální měsíční mzdy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na začátku 20. století žilo na Srí Lance ve volné přírodě 12 tisíc slonů indických, dnes je jich 7 tisíc. Ilustrační foto

Článek

Muž jménem Šašika Gimhan Dhanandžaja Radžasinghe své setkání se slonem natočil na video a šířil je sociální sítí TikTok. Uživatele záběry pobouřily. Úřady Radžasingheho účet uzavřely, ale dvacetivteřinový klip byl i pak k dispozici. Je na něm vidět, jak se ustupující a oslněný slon snaží ukrýt za stromem.

Uživatelé sociální sítě požadovali pro viníka přísný trest. „Pokuta nestačí na to, aby odradila od takového druhu krutosti. Měli mu zabavit auto a zakázat mu vstup do přírodních parků,“ sdělil odborník na slony Džajantha Džajevardene.

Z parků bylo ukradeno 40 mláďat v posledních 15 letech

Podle AFP se v minulosti objevily zprávy o průvodcích, kteří v parcích projíždějí velmi blízko divokých zvířat, a pokud reagují agresivně, zahánějí je petardami.

Na Srí Lance ukázali zřejmě největší safír na světě

Koktejl

Srí Lanka loni zpřísnila zákony na ochranu přírody a zavedla pravidla na ochranu slonů, považovaných za posvátné a za národní bohatství. Za odchyt slona hrozí na Srí Lance trest smrti, ale jak uvádí AFP, lidé jsou stíháni zřídka.

Podle ochránců přírody bylo v minulých 15 letech z parků ukradeno 40 sloních mláďat. Odhaduje se, že na začátku 20. století žilo na Srí Lance ve volné přírodě 12 tisíc slonů indických, dnes je jich 7 tisíc. Slon indický žijící v Asii je ohrožen celosvětově, Mezinárodní svaz ochrany přírody (UICN) v roce 2018 jejich stav odhadl na 48 300 až 51 680 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám