Hlavní obsah

Muž čekal v převrácené lodi 16 hodin na záchranu, přežil díky vzduchové kapse

Nepříjemné chvíle zažil začátkem srpna dvaašedesátiletý Francouz Laurent Camprubi. Jeho plachetnice Jeanne Solo Sailor se totiž během plavby u ostrovů Sisargas nedaleko španělské Galicie převrátila a on zůstal uvnitř lodi uvězněn. Na záchranu čekal dlouhých 16 hodin, přežít se mu přitom podařilo jenom díky vzduchové kapse, píše server The Maritime Executive.

Foto: Profimedia.cz

Zachráněný Laurent Camprubi (vpravo) s vedoucím námořního koordinačního střediska ve španělském městě Fisterra Manuelem Capeansem po boku vraku lodi, v níž zůstal Francouz 16 hodin uvězněn.

Článek

Camprubiho jachta se převrátila v pondělí okolo osmé hodiny večer asi 23 kilometrů od pobřeží ostrovů Sisirgas ležících u španělské Galicie.

Dle vyjádření Francouze se všechno událo velmi rychle, loď byla vzhůru nohama zhruba během 15 sekund. Camprubi však naštěstí stihl aktivovat nouzový radiomaják s indikací polohy, což mu pravděpodobně zachránilo život.

Ještě téhož večera vrak lodi lokalizoval vrtulník španělské námořní záchranné služby Salvamento Marítimo. Když se jeden z potápěčů k převrácené plachetnici potopil, zjistil, že Camprubi, který zůstal uvnitř uvězněn, je stále naživu.

„Situace byla obtížná, protože jsem se musel přidržovat v přikrčené poloze, abych měl alespoň půl těla mimo vodu a nebyla mi taková zima. Musel jsem bojovat,“ svěřil se Camprubi, kterému se pod hladinou podařilo přežít díky 30 až 40centimetrové vzduchové kapse.

Ačkoliv potápěč s Camprubim navázal pomocí úderů na trup lodi kontakt, podmínky na jeho záchranu nebyly ideální, neboť moře bylo příliš rozbouřené. Záchranáři se tak rozhodli počkat do rána, až bude počasí příznivější, a mezitím k plachetnici připevnili vztlakové balóny, aby se dále nepotápěla.

„Bál jsem se, že pro mě nepřijedou. Když ale ráno přijeli, věděl jsem, že mě odtamtud dostanou. Odvedli fantastickou práci,“ vzdal holt záchranářům Camprubi, jenž byl z lodi vytažen kolem úterního poledne. Na záchranu tak v těžkých podmínkách čekal dlouhých 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám