Hlavní obsah

Motýli ze všech koutů světa v Praze: vylíhnou se a pak si návštěvníkovi sednou na rameno

Novinky, nšt, kk
Praha

Přímo před zraky návštěvníků se v těchto dnech v pražské botanické zahradě líhne z kukel přivezených z britské farmy přes pět tisíc exotických motýlů. Na jednom místě mohou lidé vidět desítky druhů včetně největšího motýla na světě - Attacuse atlase, jehož rozpětí křídel může přesáhnout i třicet centimetrů.

Výstava motýlů v Botanické zahradě v Praze Video: Novinky

 
Článek

Pražská botanická zahrada zahájila oblíbenou výstavu - kterou letos pořádá už pošestnácté - tento týden, návštěvníci se budou moci přijít podívat až do poloviny května.

Vše se odehrává mezi rostlinami ve skleníku Fata Morgana, kde mají lidé s motýly opravdu blízký kontakt.

Foto: Novinky

Petrobarevné exotické motýli pochází ze Stratfordu nad Avonou.

První kukly doputovaly do Prahy z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou již 21. března a poměrně brzy se z nich pak začali líhnout první motýli, postupně budou přibývat další.

„Je tady zhruba padesátka tropických druhů motýlů, je to opravdu široká škála a mění se to vlastně v průběhu výstavy. Je to dané tím, že k nám přicházejí kukly v jednotlivých zásilkách každý týden a každý týden je ta zásilka trošku jiná,“ řekla Novinkám mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá.

Každý den výstavy tak vlastně bude jiný, upozornil ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. „Postupně vystavíme celkem 5390 kukel,“ řekl.

Foto: Novinky

Ve skleníku Fata Morgana můžete obdivovat krásu více než pěti tisíc motýlů.

Na výstavě je možné vidět noční i denní motýly. Zajímavostí jsou například motýli s průhlednými křídly Godyris zavaleta nebo motýl Attacus atlas.

„To je opravdu oblíbený druh a je o něj velký zájem. Má vůbec největší povrch křídel na světě a vyznačuje se tím, že má na horních křídlech kresbu hada. Je to jeho ochranné zbarvení, kterým se brání proti svým predátorům. Tento noční motýl, během dne většinou sedí tak, že má křídla roztažená, což je výhoda pro možnost pořizování fotografií,” uvedla Klára Hrdá.

Součástí výstavy jsou i panely, na nichž se návštěvníci dočtou různé informace o životě motýlů.

Dívat, ale nesahat

V době výstavy se motýli živí nektarovými lahvičkami a tlejícím ovocem, které mají některé druhy zvlášť v oblibě. V botanické zahradě jsou pak motýli až do svého dožití, takže návštěvníci mají velkou šanci je vidět i několik měsíců po skončení výstavy.

Výstava je vhodná i pro rodiny s dětmi, ale rodiče musí hlídat, aby se děti motýlů, kteří návštěvníkům třeba i přistanou na ruce či na rameni, nedotýkali, protože to motýly může vážně ohrozit. Pro školní skupiny je v nabídce i program s průvodem.

Reklama

Výběr článků

Načítám