Hlavní obsah

Mostecké věže na Karlově mostě se o víkendu spojí laserovými paprsky

Praha

Mezinárodní den světla připadá sice až na pondělí, organizátoři Signal Festivalu se ho ale rozhodli oslavit už v pátek a v sobotu. Na Karlově mostě bude tak ve večerních hodinách k vidění laserový paprsek.

Mostecké věže na Karlově mostě se o víkendu spojí laserovými paprsky Video: Novinky

 
Článek

Právě zde totiž Signal Festival rozsvítil v roce 2013 svá světla poprvé.

Letos jeho pořadatelé slaví 10 let fungování akce a Mezinárodním dnem světla zahájí pestrou celoroční oslavu tohoto výročí. Paprsky vytvořil vizuální umělec Jan Radil.

Signal Festival spojí vědu a umění. Laserový paprsek protne Petřín a Akademii věd

Koktejl

Pořadatelé Signal Festivalu spolupracují s týmem vědců z výzkumného centra ELI Beamlines, které se zaměřuje na laserové technologie. Právě ve spolupráci s nimi proběhne laserová exhibice na Karlově mostě.

„Připravili jsme instalaci dvou laserů, která propojí oba břehy Vltavy, tak jako je propojuje Karlův most,“ vysvětlil Novinkám vedoucí výzkumného centra Roman Hvězda.

Foto: Novinky

Mezinárodní den světla zahájilo UNESCO v roce 2017.

Laserový paprsek bude spuštěn v pátek a v sobotu vždy ve 20 hodin a vidět bude až do půlnoci.

Podle slov ředitele festivalu Martina Pošty je společným cílem obou skupin upozornit na klíčový význam vědy pro celou společnost.

Lasery také zasvítí v barvách ukrajinské vlajky modré a žluté jako vyjádření podpory pro Ukrajinu, na jejímž území stále probíhá válka.

Český laserový systém Bivoj z Břežan vytvořil světový rekord

Věda a školy

Pořadatelé Signal Festivalu se ve své tvorbě zaměřují na propojení staré architektury a nových technologií, rádi své světelné show promítají v ulicích staré Prahy, a i na jiných místech České republiky.

Vrchol oslav 10. výročí proběhne tradičně na podzim v datech 23. až 26. října.

Foto: Novinky

V pátek a v sobotu bude na Karlově mostě k vidění světelná instalace.

Reklama

Výběr článků

Načítám