Hlavní obsah

Moře vyvrhlo na ostrov opuštěný člun. Byl v něm kokain za 1,7 miliardy

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Obyvatelé odlehlého pacifického atolu Ailuk objevili minulý týden na jedné z pláží opuštěný člun, který vyvrhlo moře. K jejich překvapení se ve člunu nacházelo téměř 650 kilogramů kokainu. Podle policie pochází člun z Latinské Ameriky a moře ho unášelo jeden až dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Člun uvízlý u břehu atolu Ailuk byl plně naložený kokainem

Článek

Příliš těžký člun nemohli obyvatelé vytáhnout zcela na břeh. Podívali se však dovnitř, kde objevili pod palubou ukryté balíčky opatřené nápisy KW, ve kterých byl kokain. Obyvatelé přivolali úřady a policie nalezený náklad odvezla do Majura, hlavního města Marshallových ostrovů, jichž je atol Ailuk součástí.

Podle policistů měly nalezené drogy celkovou hodnotu okolo 80 milionů dolarů (1,7 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Celkem bylo ve člunu objeveno 649 kilogramů drogy.

Většina drogy už tento týden skončila ve spalovně. Zbyly jen dva kilogramy, které byly zaslány lépe vybaveným americkým úřadům kvůli další analýze.

Policie pracuje s teorií, že člun pochází z Latinské Ameriky, a než byl vyvržen na břeh, plul opuštěný oceánem jeden až dva roky.

Letadlo krátce po startu havarovalo. Bylo přetížené kokainem

Koktejl

Jde o zatím největší množství zabavené drogy na Marshallových ostrovech. Rozhodně to však není první případ, ostrovy leží na mezinárodní pašerácké trase a moře běžně úhledně zabalené balíčky drog vyvrhne.

Foto: Profimedia.cz

Policisté spalují v hlavním městě drogy zabavené ze člunu.

V řadě případů si je bohužel obyvatelé nechávají pro sebe, což vede na jinak velmi odlehlých ostrovech ke zvyšování dostupnosti drog. To letos v květnu vedlo vládu dokonce k tomu, aby vytvořila speciální policejní protidrogové oddělení.

Reklama

Výběr článků

Načítám