Hlavní obsah

Mona Lisa byla matkou pěti dětí

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FLORENCIE

Po pěti stoletích dohadů a nejistoty se podařilo s konečnou platností potvrdit totožnost tajemné ženy z obrazu Leonarda Da Vinciho - jde o Lisu Gherardini, manželku zámožného obchodníka s hedvábím a přítele umělcova otce Franceska del Gioconda.

Foto: NPÚ

Hrad Veveří

Článek

Odhalil to florentský historik Giuseppe Pallanti, který po totožnosti dívky z obrazu pátral ve florentských archívech plné čtvrtstoletí.

Ačkoli v tajemném úsměvu Mony Lisy dokázali odborníci i laikové vidět už leccos, od prostitutek až po převlečeného Leonarda, nyní archívy daly za pravdu vůbec první verzi z roku 1550.

Tu při zkoumání nedatovaného a nesignovaného obrazu nabídl vyhlášený renesanční kunsthistorik Giorgio Vasari, který se s rodinou Giocondových osobně znal.

"Portrét Mony Lisy, které bylo v době vzniku malby asi 24 let, zřejmě objednal pro své přátele Leonardův otec Piero Da Vinci, notář, jehož služby Francesco často využíval. Touto cestou se Piero snažil pomoci svému synovi, který byl ve finančních záležitostech totálně bezradný," řekl Pallanti britskému deníku Daily Telegraph.

Ovdovělý a asi 30letý Francesco se podle archívních záznamů oženil s 16letou Lisou 5. března 1495. Manželé spolu měli pět dětí, přičemž dvě jejich dcery se staly jeptiškami.

Pallanti je znám také názorem, že žena na olejomalbě je v pokročilém stupni těhotenství. Matriky totiž potvrzují, že Lisa nedlouho po vzniku obrazu porodila.

"Všimněte si kruhů pod očima, mírně oteklých rtů a zejména prstů. Mona Lisa nemá žádné prsteny, ačkoli u ženy jejího postavení by to bylo samozřejmé. Musela je odložit, protože jí prsty otékaly," vysvětluje vědec.

Francesco del Giocondo zemřel v roce 1538. Ve své závěti Lisu charakterizoval jako milující a duchaplnou ženu. Datum její smrti není známo, podle Pallantiho to však muselo být v letech 1540-70.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství úsměvu Mony Lisy údajně odhaleno

Když Leonardo da Vinci maloval záhadný úsměv Mony Lisy, využil podle britského deníku The Independent biologické vlastnosti lidského oka, známé jako periferní...

Mona Lisa má v pařížském Louvru konkurenci

Loni uplynulo 550 let od chvíle, co se v nevelkém kamenném domě poblíž toskánského městečka Vinci jako nemanželský syn chudé vesničanky a bohatého florentského...

Výběr článků

Načítám