Hlavní obsah

Moby je závislý na Scrabble

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební mág Moby přiznal svoji vášeň pro společenskou hru Scrabble. Dokonce si vytiskl seznam přípustných slov složených z pouhých dvou písmen. Podle vlastních slov je zpěvák na hře přímo závislý, informuje zpravodajský server Ananova.

Foto: ilustrační foto HZS
Článek

Zpěvák, který je v současné době na turné po Spojených státech a v červnu se chystá i do České republiky, se dále vyznal ze svého obdivu ke zpěvačce Celine Dion a k tanečním čajům.

"Jsem patetický "závislák". Mám vytištěný seznam dvoupísmených slov," píše s odvoláním na zpěvákovu oficiální [stránku] Ananova.

Ke Scrabble zpěvák poznamenal: "Významná slova na dvě písmena jsou "ky" pro vyjádření bučení krav, "mm" pro vyjádření spokojenosti, "qi" je čínská životní síla, "xi" řecké písmeno, "xu" je vietnamská mince, "zo" himalájský jak, který se také dá napsat "dzo" nebo "zho" a tak dále."

Čeští čtenáři od Mobyho tato slova mohou převzít jen částečně. O řeckém písmenu či vietnamské minci není pochyb. Citoslovce však nejsou v českých pravidlech přípustná. Česká verze hry je ostatně vůbec daleko těžší než například anglický originál, kde se hráči nemusí omezovat diakritikou. České herní kameny "ú", "ď" nebo "ť" mají sice vysokou bodovou hodnotu, ale není vůbec lehké je umístit.

Společenskou hru Scrabble vymyslel během hospodářské krize v USA nezaměstnaný architekt Alfred Mosher Butts. Studoval přední stránku New York Times, aby zjistil, kolikrát bylo každé z 26 písmen anglické abecedy použito. Zjistil například, že nejčastěji používaným písmenem je samohláska E. Samohlásky vůbec byly používány častěji než souhlásky.

Buttsovy odhady byly zcela přesné. Už desítky let slaví hra úspěch u miliónů hráčů celého světa. Hru, která funguje víceméně jako křížovka, lidé hrají závodně a organizují se kvůli ní v různých klubech. V České republice je jedním z nejzdatnějších hráčů písničkář Jaromír Nohavica. Více informací o scrabble se dozvíte [zde].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám