Hlavní obsah

Mladík z Anglie jedl pouze nezdravá jídla. Oslepl a ztratil sluch

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chipsy, bílé pečivo, hranolky či uzeniny. To je hlavní náplň jídelníčku mladíka z anglického Bristolu. Nezdravá strava a nedostatek potřebných vitaminů však měly pro tehdy sedmnáctiletého hocha velmi vážné důsledky - je slepý a ztratil i sluch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes devatenáctiletý nejmenovaný student přišel o zrak v důsledku nezdravé stravy, která se skládala zejména z chipsů, smažených párků, což občas mladík doplnil šunkovým sendvičem a hranolky.

Vzhledem k tomu, že se hoch hmotností ani výškou nijak zásadně nelišil od svých vrstevníků, rodiče nepřikládali stravě takovou důležitost. Že je něco špatně, si uvědomila rodina, až když ve 14 letech chlapec začínal podstatně hůř slyšet. Absence důležitých vitaminů - zejména B12, B, mědi a vitaminu D - vedla také k optické neuropatii, která chlapce během tří let postupně připravila o zrak.

Když jsem se lékařům snažil něco vysvětlit a žádal je o pomoc, jako kdyby mě neposlouchali.
osleplý mladík

„Začalo to v jeho sedmi letech. Tehdy poprvé začal nosit jídlo, které jsme mu do školy chystali, nedotčené domů,” vysvětluje chlapcova matka. „Dala jsem mu do krabičky vydatný sendvič, jablko nebo kousek jiného ovoce, nesnědl ale vůbec nic,” popisuje matka situaci, která znepokojila i pedagogy.

Porucha příjmu potravy

Ukázalo se, že chlapec trpí poruchou příjmu potravy známou jako ARFID. „Jde o zcela novou nemoc, která je ještě málo prozkoumaná. Ten, kdo jí trpí, konzumuje velmi omezenou škálu potravin,” vysvětloval v roce 2016 Stefano Erzegovesi, šéf Centra pro léčbu poruch příjmu potravy při nemocnici San Raffaele v Miláně.

„Nemohli jsme tomu uvěřit, když jsme se to dozvěděli. To víte, pořád ze všech stran slyšíte, jak je nezdravé jídlo škodlivé, jak způsobuje dětskou obezitu... ale když dítě nijak netloustne, říkáte si, že to není zas tak zlé. Tohle nás vůbec nenapadlo,” říká matka syna, jenž situaci dává za vinu částečně i lékařům. „Když jsem se jim snažil něco vysvětlit a žádal je o pomoc, jako kdyby mě neposlouchali,” myslí si.

„Vidění se mu od 15 let zhoršovalo velmi rychle a po pár letech už byl oficiálně považovaný za slepého. Jeho život se kompletně změnil. Studoval informatiku, musel ale přestat, protože už nic neviděl a neslyšel,” dodává žena.

Nevratná ztráta

Doktor Atan z univerzity v Bristolu, který se jako jeden z lékařů o pacienta staral, říká, že mladík stále pokračuje v konzumaci nezdravých potravin, doplňuje je však vitaminovými doplňky. „Když máte zažité návyky z mládí, je velmi těžké o ně v dospělosti přicházet,” ujasňuje doktor. „Je potřeba upozorňovat na to, že konzumace nezdravých potravin nemusí vést pouze k obezitě, ale také ke ztrátě zraku či sluchu,” říká.

Optická neuropatie se dá částečně zlepšovat zařazením pestré stravy do jídelníčku. V případě, že se odhalí a začne léčit včas, je možné, že zrak se postupně zlepší. V některých situacích je však vada zraku nevratná, což bylo sděleno i mladíkovi z Bristolu. „Byla to noční můra,” uzavírá příběh matka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám