Hlavní obsah

Mitterrandovy pantofle jdou do dražby

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Celkem 368 oděvních součástek a osobních předmětů někdejšího francouzského prezidenta Francoise Mitterranda, jenž zemřel v roce 1996 na rakovinu, bude draženo 29. ledna v pařížském hotelu Drouot.

Foto: Profimedia.cz

Francoise Mitterrand na archivním snímku z roku 1988.

Článek

Aukční společnosti Tojan je svěřila Mitterrandova manželka Danielle (83), která chce výtěžek odhadovaný celkově až na 90 tisíc eur (2,3 mil. Kč) věnovat na dobročinné účely prostřednictvím své nadace France-Libertés.

Nabídka má zahrnovat obleky, kravaty, boty či černé pantofle s emblémem francouzských socialistů - červenou růží v pěsti, talár či úbory s insigniemi Velkého kříže Čestné legie.

Chybět nebudou ani dárky, které Mitterrand jako prezident v letech 1981 až 1995 obdržel od zahraničních politiků, mj. od kubánského prezidenta Fidela Castra nebo představitelů Ruska, Filipín, Mexika a Bangladéše či matky dnešního amerického prezidenta Barbary Bushové. Vyvolávací cena jednotlivých kousků se bude pohybovat mezi 20 až čtyřmi tisíci eury.

Danielle Mitterrandová se ale rozhodla prodat jen symbolické předměty. Ty, které pro ni mají osobnější hodnotu, si ponechá, upřesnil aukční expert Benedicte Blondeau-Wattel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám