Hlavní obsah

"Missky" zahájily festival módy pro zkušené i začátečníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní královna krásy Lucie Váchová, první vicemiss Klára Medková i "missky" z předchozích let byly ozdobou včerejší módní přehlídky v pražském paláci Adria, kterou začal netradiční festival módy Šaty 2003.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační obrázek

Článek

Na přehlídce své nejnovější kreace předvádějí nejen módní návrháři, kteří si již ve svém oboru získali jméno, ale i studenti oděvních a výtvarných škol. Festival, který se koná každoročně již od roku 1994, uzavře sobotní galavečer.

Inspirace nejenom pro jaro a léto

Na reprezentativní přehlídce slavných i začínajících tvůrců bude vyhlášen nejlepší model. Ocenění převezme i autor nejlepšího školního díla. Organizátoři zatím tají, kterou osobnost letos slavnostně uvedou do Salónu módy. První nositelkou ceny za přínos pro českou módu se před rokem stala teoretička módy Věra Hrubá.

Publikum se během večera mohlo nechat inspirovat nejen pro letošní jaro a léto nápady tří návrhářek. Ilonu Donátovou k první kolekci inspiroval španělský temperament s převažující červenou, v druhé sadě se modelky předvedly v šatech z přírodních materiálů a tlumených barev, podtrhující jejich ženskost. Záchvěv dálného Orientu, i když v moderním střihu, přinesla do Prahy z rodného Vietnamu návrhářka Le Thi Ngan.

Muži obdivovali odvážné střihy

Zejména mužská část obecenstva obdivovala odvážné a leccos odhalující střihy některých šatů, zatímco dámám neuniklo, že obléci si některé modely v pestrých barvách vyžaduje dokonalou postavu, hodně sebevědomí a odvahy.

Pozornost diváků vzbudily i elegantní kalhotové kostýmy od Marie Mackové, které doplnily sukně s motivy květin i v nesmrtelné černo-bílé kombinaci. Originální kreace všech návrhářek stejně jako šaty další desítky výtvarníků a učňů krejčovského řemesla si mohou zájemci prohlédnout na výstavě v prvním patře Paláce Adria na Jungmannově náměstí denně od 10:00 do 18:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám