Hlavní obsah

Miss Universe triumfem hispánských a karibských krasavic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PANAMÁ

Šarm a charisma se staly hlavní a rozhodující devízou Dominikánky Amelie Vegové, která v noci na dnešek triumfovala v soutěži Miss Universe. Boj o nejkrásnější dívku vesmíru se konal ve vlasti dosavadní Miss - ve středoamerické Panamě.

Foto: Martina Žáčková

Ve Ski areálu Razula panují výborné sněhové podmínky.

Článek

Tmavovlasá Miss Dominikánské republiky je 183 centimetry vysoká 18letá studentka střední školy. Jako první ze své země si na hlavu posadila korunku vítězky této soutěže, posázenou 120 perlami a 500 diamanty, v hodnotě 200 tisíc dolarů. Byla také oceněna jako nejlepší Miss národního kroje.

Jako druhá se umístila další Latinoameričanka, Mariángel Ruizová z Venezuely, 23letá studentka ekonomiky s olivovou pletí. Druhou vicemiss se stala Jihoafričanka Cindy Nellová, 21letá studentka managementu z Johannesburgu. Za nimi se umístila Miss Srbska Sanja Papičová a Miss Japonska Mijako Mijazakiová.

V konkurenci sedmi desítek adeptek nezklamala ani česká zástupkyně Kateřina Smržová, která obsadila sedmou příčku za karibskou kolegyní z Trinidadu a Tobaga. Za ní zůstaly v první desítce krasavice z Namibie, Kanady a Brazílie. Titul Miss sympatie si odváží Kai Davisová z Antiguy a Barbudy. Miss Photogenic se stala Portoričanka Carla Tricoliová.

Amelia přijela vyhrát

Po vyhlášení se vítězka vydala na promenádu a připomněla svou odpověď na poslední otázku, kterou dostala: "Jaký byl nejkrásnější dárek, který jste kdy komu dala?" "Podle mé babičky to byl dopis, který jsem jí napsala, když byla kdysi velmi nemocná," poznamenala Vegová do potlesku, jímž ji zdravilo 7500 diváků natěsnaných v auditoriu. Žádné slzy, jen sebejistý úsměv někoho, kdo byl připraven vyhrát.

Jako Miss Universe si Amelia domů odveze ceny v hodnotě 70 tisíc dolarů. Po celém světě bude veřejně vystupovat, což znamená například také účast na kampaních ve prospěch výzkumu AIDS. Jednou z cen je také role v některé z mýdlových oper hispánské provenience. Rok bude obývat byt v New Yorku a rozhodně nezůstane prázdný její šatník. "Jsem tak šťastná," řekla na tiskové konferenci po skončení ceremonie.

Soutěžení o titul miss je v rodině

"Jsem hrdá na to, že mohu pracovat s těmito lidmi (pacienty AIDS), podpořit je, i když možná ne tolik, jak by někteří lidé rádi viděli, ale dám všechno, co můžu dát." Neteř slavného dominikánského zpěváka Juana Luise Guerry není první z rodiny, kdo se účastnil takového podniku. V roce 1980 se její matka ucházela o titul Miss World.

Polovičním vlastníkem organizace Miss Universe, jejíž první vítězka byla vyhlašována v roce 1952 v americkém Long Beach, je podnikatel Donald Trump, který od starosty panamské metropole Juana Carlose Navarra obdržel i klíče od města. "Panama je úžasná země a já se sem vrátím," řekl Trump, který je v Česku znám především díky své bývalé manželce Ivaně.

Soutěž uspořádanou na bývalé americké základně u Panamského průplavu sledovalo podle pořadatelů prostřednictvím přímého televizního přenosu na 600 milionů diváků ve 150 zemích.

Protesty v ulicích

Ne všechny Panamce však mladé krásky okouzlily. Jen několik hodin před zahájením soutěže protestovaly tisíce obyvatel země proti politice vlády. Upozorňovaly mimo jiné na to, že devět milionů dolarů, které byly vynaloženy na pořádání soutěže, mohlo být použito pro chudé, kteří tvoří v Panamě 40 procent obyvatel.

Panama přitom využila pořádání soutěže k vlastní propagaci. Ve vyhrazených minutách v televizním přenosu se představila jako nová turistická destinace po desítkách let života ve stínu armády USA, jež až do prosince 1999 kontrolovala Panamský průplav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám