Hlavní obsah

Mexičtí rybáři přežili devět měsíců na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO

Devět měsíců na moři v malém člunu údajně přežili tři mexičtí rybáři, které mořské proudy unášely tisíce kilometrů Tichým oceánem. Při životě udržovalo tyto lovce žraloků pojídání syrových ptáků a ryb a pití dešťové vody.

Článek

Zachránění rybáři vypověděli, že opustili své domovské město San Blas na mexickém tichomořském pobřeží loni v listopadu. Poté, co jejich osmimetrovému laminátovému člunu došly pohonné hmoty a oni byli vydáni na milost a nemilost větru a mořským proudům, odnesly je vlny 8000 kilometrů od jejich původní trasy.

Jedli syrové ryby

Jejich rodiny je považovaly za mrtvé, jim se ale podařilo najít způsob, jak přežít. "Jedli jsme syrové ryby, kachny, racky. Chytali jsme jakéhokoli opeřence, kteří se na našem člunu usadili, a jedli jsme je jen tak syrové," řekl z paluby lodi, která muže zachránila, jeden ze tří přeživších Jesús Vidana.

Jejich odysea skončila minulý týden, když Vidanu a dva další muže, identifikované jako Salvadora Ordoňeze a Lucia Rendona, zachránila tchajwanská rybářská loď ve vodách mezi Marshallovými ostrovy a Kiribati.

Neztratili naději

Trojice mužů byla na kost vyhublá a hladová, spálená sluncem, jinak prý však v dobré formě. "Nikdy jsme neztratili naději, protože jsme vídali lodě. Míjely nás...přibližně každý týden. Občas jsme žádné plavidlo nezahlédli celý měsíc, ale viděli jsme je, a tak jsme nikdy nepřestali doufat v záchranu," dodal Vidana.

Není jasné, proč žádná loď nezastavila a rybáře nezachránila. Podrobnosti o jejich neobyčejné pouti jsou útržkovité, částečně kvůli jazykovým těžkostem při rozhovoru mezi mexickými rybáři a posádkou tchajwanského trauleru, lovícího tuňáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám