Hlavní obsah

Měsíční lvíčata ve Dvoře Králové už vidí a plazí se

Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, Izabela Kalinová
Dvůr Králové

Lvi berberští v Safari Parku Dvora Králové mají další přírůstky do smečky. Čtyřletá lvice Khalila tam 20. července porodila samce a samičku. O potomky se matka zkušeně stará a oba sourozenci se dobře vyvíjí. Váží přes pět kilogramů, již vidí a pomalu se plazí. Návštěvníci je budou moct spatřit v Safari Parku Dvora Králové začátkem příštího měsíce.

Měsíční lvíčata ve Dvoře Králové už vidí, na nohy se ale zatím nepostavíVideo: Novinky

 
Článek

Mláďata porodila zkušená matka tři, na svět přišla v noci a bez asistence chovatelů. „Bohužel se však jedno mládě narodilo s genetickou vadou. Mělo rozštěp horního patra, což je neslučitelné se životem, takže jsme ho museli uspat,“ vysvětluje vrchní chovatel šelem a primátů Radek Hlávka.

Oba jeho sourozenci jsou však zdraví a tento pátek slaví svůj první měsíc na světě. „Dneska jsme je vážili a oba mají přes pět kilogramů, takže rostou perfektně a dělají nám jenom radost,“ popisuje chovatel.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Samec a samice lvů berberských slaví v pátek měsíc od narození.

Na větší oslavy narozenin jsou však lvíčata stále příliš mladá, stěží se postaví na nohy a většinu dne tak i nadále prospí u své matky. „Samice je zkušená matka, je to její třetí vrh. O mláďata se stará, leží u nich, čímž je i ohřívá, a olizuje je. Mláďata olizovat potřebují, aby se vyprázdnila,“ vysvětluje Hlávka.

Mateřský pud lvici Khalile přikazuje nepouštět k sobě ani ke svým potomkům nikoho blíž, mláďata tak zatím vyrůstají mimo dosah smečky v zázemí chovatelů u pavilonů lvů. „Matka je pozorně hlídá. My si musíme dát pozor, abychom ji zbytečně neznervózňovali,“ vysvětluje Hlávka. Při každé kontrole či vážení lvíčat tak musí chovatelé trpělivě čekat na vhodnou příležitost.

Foto: Novinky

Čtyřletá lvice Khalila si svá mláďata pečlivě hlídá a nikoho k nim nepouští.

Spatřit mláďata na vlastní oči by mohli návštěvníci poprvé už za dva týdny, a to ve vnitřní expozici pavilonu, kde budou mít lvíčata s matkou soukromí.

„Začlenit se do zbytku smečky by mohla za měsíc či měsíc a půl. Musíme počkat, až budou mláďata mobilní, aby se ubránila starším výrostkům, kteří si s nimi budou chtít hrát. Se začleňováním ale nebude problém. Oba předchozí vrhy proběhly perfektně, všichni je přijali,“ říká vrchní chovatel.

Foto: Novinky

Do volného výběhu Safari Parku by se lvíčata mohla ke zbytku smečky přidat v září.

Dvorská zoo nyní chová devět lvů berberských včetně dvou narozených lvíčat. Z volné přírody už však tento druh zcela vymizel. Původně obýval oblasti severní Afriky. „Právě tam, ve zvěřinci marockého krále, přežily desítky lvů, jejichž mláďata se postupně rozšířila do zoologických zahrad,“ uvedl Safari Park Dvůr Králové.

Lvi berberští

Výskyt:vyhynulý ve volné přírodě
Potrava:savci (většinou kopytníci, ale i menší savci), ptáci
Věk:v přírodě 10–14 let
Rozměry:délka těla 1,5–2,5 m, kohoutková výška 1–1,25 m
Váha:samci váží 150-250 kg a samice 120–150 kg

Reklama

Výběr článků

Načítám