Hlavní obsah

Měla z něj být večeře. Humra však zachránilo modré zbarvení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humra vyloveného na západním pobřeží Francie měl potkat stejný osud jako jeho soukmenovce – měl se stát večeří. Od toho ho však zachránilo jeho atypické, sytě modré zbarvení. Rybáři se kvůli němu rozhodli projevit soucit a vzácnému tvorovi našli nový domov.

Foto: Profimedia.cz

Modře zbarvený humr je velmi vzácný

Článek

Modrého humra rybáři ulovili u francouzského ostrova Île d'Yeu. Podle společnosti Les Viviers de Noirmoutier, která mořské plody prodává a pro niž rybáři pracují, je pravděpodobnost odchytu takto vzácného humra jedna ku dvěma milionům. Jde tedy o velmi unikátní nález, uvádí britský Daily Mail s odkazem na firmu.

Společnost se rozhodla, že modrého humra pro jednou nezpeněží, a místo toho se spojila s místní turistickou organizací, aby tvorovi našla nový domov, kde nebude nikým rušen. Ten má být ve vodách, kde je striktně zakázáno rybaření. Vyjma toho právě probíhá anketa, v níž mají lidé pro humra vymyslet vhodné jméno.

Server LadBible píše, že humři mají většinou hnědou či temně zelenou barvu, objevili se však i jedinci se žlutou, růžovou či právě modrou barvou. Ve všech případech jde o extrémní vzácnost – způsobuje ji genetická mutace, za kterou může jeden specifický druh proteinu ovlivňující pigment.

Humrovi zachránilo život vzácné zbarvení

Koktejl

Reklama

Související témata:
Mořské plody

Výběr článků

Načítám