Hlavní obsah

Medvědi zabili dva své obdivovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANCHORAGE

Americký ochránce přírody, jenž tvrdil, že medvědi nejsou v kontaktu se člověkem nebezpeční, byl jimi usmrcen i s kolegyní v parku Katmai na Aljašce. Oznámily to v úterý úřady, podle nichž byli 46letý Timothy Treadwell a 37letá Amie Huguenardová nalezeni roztrhaní na tábořišti v odlehlé části parku.

Foto: Michal Jirásek

Kolejiště

Článek

Treadwell byl zakladatelem organizace Grizzly People zaměřené na ochranu medvědů grizzly a jejich přirozeného prostředí. Byl spoluautorem knihy "Among Grizzlies: Living with Wild Bears in Alaska" (Mezi medvědy grizzly: Život s divokými medvědy na Aljašce) a přednášel o medvědech po celých USA.

Tvrdil mimo jiné, že je lepší se v oblastech, kde žijí, pohybovat beze zbraně a využití ohně. Stejně tak měl ve zvyku chodit do jejich úplné blízkosti, i když strážci v parku doporučují návštěvníkům držet se od nich aspoň na 50 metrů.

Ostatky putují domů

Oba mrtví podobnou expedici podstoupili už poněkolikáté, a to během uplynulých třinácti let.

Podle vedení parku, zabírajícího zhruba 2,5 mil. hektarů, je to první lidská oběť medvědů za posledních 15 let. Treadwella a Huguenardovou nalezl pilot aerotaxi, který je přiletěl vyzvednout. Viděl hnědého medvěda uprostřed poničeného tábořiště, jak požírá lidské tělo.

Přivolaní strážci parku poté museli zastřelit dva agresivní medvědy, kteří je ohrožovali. Oblast je pro turisty kvůli vyšetřování případu uzavřena. Ostatky mrtvých jsou na cestě do jejich domovského Malibu.

Varování nepomohlo

Vyšetřovatelé nyní vyhodnocují mimo jiné záznamy nahrané na videokameře a fotografie, které se nalezly na místě neštěstí.

Mluvčí parku Katmai John Quinley uvedl, že vedení Treadwella několik let varovalo před tím, jak se k medvědům chová. "Přinejlepším je pomýlený, přinejhorším nebezpečný," řekl před dvěma lety místnímu listu Anchorage Daily News šéf parku Deb Liggett.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám