Hlavní obsah

Matrikářka dala muži jméno akčního hrdiny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Policisté několikrát nevěřícně obraceli v rukou občanku muže snědé pleti, kterého v neděli zadrželi pro podezření z dvojnásobné loupeže v Klatovech. V kolonce u jména tam černé na bílém stálo: Rocky Balboa.

Foto: archiv Divadlo Kalich Praha

Bára Munzarová a Iva Janžurová v komedii Na mělčině.

Článek

Jméno po legendárním boxerovi z akčního filmu Rocky se Sylvesterem Stallonem v hlavní roli si sedmadvacetiletý muž z Jablonné nad Orlicí  nechal změnit během svého pobytu ve věznici v Mírově, odkud byl propuštěn minulý týden. Původním jméno Robert Rakaš mu matrikářka v místě trvalého bydliště bez problému změnila na jméno jeho idola.

Novodobý Rocky v noci z pátku na sobotu přepadl v centru města nejprve muže, kterého pod pohrůžkou násilí oloupil o 2 400 korun. O několik minut později na jiném místě si vybral za oběť ženu, kterou nejprve škrtil, pak ji okradl o peníze, mobil a poté ji ještě zkopal tak, že skončila v nemocnici.   

Překvapená soudkyně

"Ve spolupráci s jihočeskými kolegy jsme pachatele zadrželi na Písecku," řekl klatovský policejní ředitel Karel Raška. Muž byl obviněn z loupeže a skončil ve vazbě. Jméno podezřelého překvapilo i soudkyni, která obviněného muže poslala za mříže. "Zarazilo mě to. Není to zase tak úplně normální. Policisté mě ale ubezpečili, že to mají ověřené podle občanského průkazu, který měl muž na toto jméno vystavený," uvedla soudkyně.

Podle starosty Jablonného Miroslava Vágnera požádal Balboa nejdříve o změnu křestního jména a později z věznice z Mírova poslal novou žádost i o změnu příjmení, aby to bylo kompletní.

"Myslím si, že každý má právo na změnu jména. Více to ale vidím oprávněné v případech, kdy jméno člověka symbolizuje například hanlivý výraz nebo má spojitost s nějakým vulgarismem. Tady je to trochu citlivější otázka. Vzhledem k romskému původu tohoto muže bychom v případě nevyhovění mohli být napadáni například Helsinským výborem, že potlačujeme práva těmto skupinám lidí. Navíc u nás na úřadě  brousí jedna kontrola za druhou na základě stížností jeho matky, která se neustále obrací na ochránce lidských práv, že to či ono se jí nedostává. Možná úředníci byli v tomto směru trochu benevolentnější a přistoupili na změnu jména," vysvětlil starosta. 

S novým jménem nový život nezačal

Podle něho impuls pro změnu jména souvisí s pobytem muže v káznici. "Přišel do společnosti mezi chlapíky hrubšího zrna a aby se ve vězeňské hierarchii prosadil, rozhodl se to udělat tímto způsobem. Jak je vidět, tak to asi nemělo pro něho nápravný účinek v tom duchu, že by chtěl začít nový život pod novým jménem," uzavřel starosta.

Matrikářka, která muži dala jméno akčního hrdiny, nechtěla své rozhodnutí komentovat. "Nic nám nebránilo změnu jména provést. Dál se k tomu nechci vyjadřovat. Je to osobní záležitost a nám nepřísluší o tom poskytovat informace zvláště do novin. Pokud se na nás obrátí policisté, tak jim k tomu dáme stanovisko," prohlásila úřednice, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Zažádat si o změnu jména může občan České republiky podle vedoucí matrik plzeňského magistrátu Ivany Brůhové pouze z vážných důvodů. "Nejčastěji měníme jména u dětí, které zůstaly po rozvodu u matky a ta se znovu vdala. Abychom ale někomu vyšli vstříc jenom proto, že se mu jeho příjmení nelíbí a chce jiné, tak to ne. Už vůbec si nedokážu představit, že  bychom někomu dali jméno po nějaké slavné osobnosti," dodala  Brůhová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám