Hlavní obsah

Matka s dcerou si přinesly domů granát z války. Kuchyň skončila v plamenech

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletá Jodie Crewsová z Dealu v britském hrabství Kent objevila se svou osmiletou dcerou na pláži něco, o čem se domnívala, že je to kost nebo možná zkamenělina. Ve skutečnosti se však jednalo pravděpodobně o dýmový granát z druhé světové války. Crewsové to oznámili hasiči poté, co zlikvidovali požár, který u ní doma granát způsobil.

Foto: Profimedia.cz

Vše skončilo naštěstí jen značně ohořelým kuchyňským dřezem.

Článek

Matka s dcerou Isabellou si záhadný předmět přinesly z pláže minulý týden. Jodie předmět nafotila a fotky zaslala na různé stránky zabývající se biologií nebo archeologií.

Nikdo jí však nedokázal odpovědět, co vlastně na pláži s dcerou našla. Až jedna žena nadhodila, že by to mohla být ambra – tedy výměšek velryby, za který výrobci parfémů platí horentní sumy.

Jedním ze způsobů, jak zjistit, že se jedná o ambru, je zkusit, jak reaguje na vysoké teploty. Podle ženy by měl jít z ambry bílý obláček kouře. Nejlepší je, radila žena, nažhavit jehlu a dotknout se povrchu.

Foto: Profimedia.cz

Záhadný předmět byl ve skutečnosti nejspíš dýmový granát zalitý do vosku.

Jodie a Isabella se rozhodly otestovat, zda opravdu nemají doma poklad. Za ambru, která se používá při výrobě parfémů, platí obchodníci horentní sumy. Jodie proto nažhavila špendlík a strčila ho do podivné hmoty.

„V tu chvíli se to změnilo na ohnivou kouli. Má dcera zaječela a utekla pryč, já popadla tu věc a běžela do kuchyně, kde jsem to hodila do dřezu,“ uvedla Jodie Crewsová. „Pak jsem utíkala do patra, kde jsem namočila ručníky, které bych na to mohla hodit,“ dodala s tím, že jediné, na co myslela, bylo zachránit dceru a své psy a kočky.

Foto: Profimedia.cz

Jodie Crewsová se svou dcerou Isabellou.

Sousedé mezitím zaznamenali mohutný sloup kouře vycházející z Jodiiny kuchyně a přivolali hasiče. Ti poté, co oheň zlikvidovali, Jodie vysvětlili, že onen nález nebyla ani ambra ani fosilie, ale s největší pravděpodobností starý dýmový granát, pravděpodobně z druhé světové války, zalitý do vosku.

Žena si v kamnech zatopila granátem z války

Koktejl

„Měly jsme neuvěřitelné štěstí, mohlo to dopadnout stokrát hůř. Všichni mí přátelé na mě naléhali, abych jim slíbila, že už nikdy nebudu sbírat nic, co najdu na pláži,“ svěřila se Jodie. Její malá dcera chtěla k Vánocům detektor kovu. „Nyní jí ale spíš koupím herní konzoli,“ uzavřela se smíchem žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám