Hlavní obsah

Máte ekonomické starosti? Roztřískejte si pár talířů, radí restaurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Současné těžké časy nutí mnohé Kaliforňany vzdát se oblíbeného latté za čtyři dolary i luxusních obědů v podobě suši. A přesto se nedá říct, že to jde se všemi restauracemi v Kalifornii ke dnu. Například v sandiegském podniku Sarah Lavelyové je živo i teď. Za deset dolarů (asi 185 korun) si tam lidé mohou roztřískat tolik nádobí, kolik je libo, a vybít si tak vztek i zoufalství, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V restauraci hraje hudba a u vstupu personál nabízí ochranné oblečení, aby se při rozbíjení talířů a skleniček nikomu nic nestalo. Otevřeno je sedm dní v týdnu a Sarah Lavelyová je velmi diskrétní. O problémech svých klientů nehovoří, ale nevylučuje, že někteří přicházejí právě kvůli finančním potížím.

Pojišťovací agent Adam DeWitt přišel o svých narozeninách i s manželkou, aby si vybili vztek nad tím, že kvůli zmrazení hypoték nemohli koupit vysněný dům. "Byla to naše nejužitečnější padesátidolarová investice minulých dvou let, lepší než natankovat nádrž, lepší než platit úroky," tvrdí DeWitt o zážitku v podniku Sarah Lavelyové.

San Diego je možná zalité sluncem, ale ekonomická tíseň panující v USA se mu nevyhnula. Krizí je zasažen tamní trh s nemovitostmi a nezaměstnanost stoupla ze 4,8 na 6,4 procenta.

V podniku paní Lavelyové se nikomu nedovolí utopit se ve vlastním žalu. Nepodává se tam nic k jídlu ani k pití. V nabídce jsou výlučně skleničky a keramika úhledně vyskládaná v regálech. Vše odsouzeno k tomu, stát se hromádkou střepů v jednom z lokálů. Všechny místnosti jsou obloženy dlaždicemi ve vzoru šachovnice a na nejvzdálenější zdi pak opatřeny hrubými kovovými deskami. Oblíbený je zejména ten, kde se dá za čtvrt hodiny a 45 dolarů rozbít 15 talířů. Zákazník dostane nejen talíř, ale také fix, jímž může napsat na budoucí hromádku střepů, co ho nejvíc trápí.

Někteří hosté mají raději keramické rámečky, do nichž před hodem umístí fotografie nepřátel. Za deset dolarů dostanou tři.

DeWittovi si pustili hudbu skupiny Guns n'Roses, vyfasované talíře popsali jmény nenáviděných bank a politiků a začali házet. "Rozmlátili jsme talíře, podnosy, několik hrníčků a manželka taky skleněné kytky. Když člověk dostane vztek doma a něco při tom zničí, má pak výčitky a říká si, že to byla pitomost. Tady ničeho nelitujete," řekl zklidněný DeWitt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám