Hlavní obsah

Masivní černá díra větší než Slunce překvapila i stářím

WASHINGTON

Týmu amerických astronomů se podařilo objevit masivní černou díru asi deset miliardkrát větší než Slunce. Obrovitý kosmický objekt vědce zarazil nejen svou velikostí, ale i stářím, které se odhaduje zhruba na 12,7 miliardy let. Tím by se tato černá díra zařadila mezi nejstarší známá tělesa svého druhu.

Foto: Miroslav Knotek

Od 16 hodin patřila plocha na náměstí dětem, které měly kolem zvonice svoji diskotéku

Článek

Černá díra, které její objevitelé ze Stanfordské univerzity přidělili číslo Q0906+6930, by mohla obsáhnout asi tisíc útvarů o rozměrech naší sluneční soustavy. Objekt se podle expertů formoval v době, kdy byl vesmír starý asi jednu miliardu let. Váží prý také zhruba tolik, co všechny hvězdy Mléčné dráhy dohromady.

Zrodila se v mladém vesmíru

"Vesmír byl strašně mladý, když byla zformována," uvedl astronom Roger Romani, který vedoucí týmu objevitelů. "Je to pro nás tak trochu výzva porozumět tomu, jak tato černá díra mohla dorůst do takových rozměrů."

Ojedinělá je podle něj i tím, že se její vznik datuje do doby, která se někdy označuje jako temné období vývoje vesmíru - tedy do doby, kdy se kosmos zchladil po předpokládaném počátečním takzvaném velkém třesku. "Velmi masivní černé díry, jako je tato, jsou velmi neobvyklé," dodal Romani.

Černé díry není možné spatřit přímo - mohou být detekovány pouze díky jejich radiačním vlnám a vlivu, kterou má jejich gravitace na ostatní vesmírné objekty.

Q0906+6930 se nachází v galaxii, která je vzdálená asi 12,7 miliardy světelných let od Země a která leží v souhvězdí Velké medvědice. Jeden světelný rok je dráha, kterou světlo pohybující se rychlostí 300 tisíc kilometrů za vteřinu urazí za dvanáct měsíců - tedy zhruba 9,5 biliónu kilometrů.

Reklama

Související články

Vesmír plný černých děr

Již dříve přinesli astronomové důkazy existence tzv. černých děr, které předpověděli fyzikové. Kosmické teleskopy však nyní odhalily jejich přítomnost...

Zrození černé díry

Stále záhadné záblesky záření gama, které přicházejí z hlubin vesmíru, zřejmě vznikají při zhroucení obří hvězdy v černou díru. Potvrzují to pozorování nedávno...

Tajemství vzdálené galaxie

Souhra hned dvojice přírodních jevů umožnila astronomům nahlédnout do nitra vzdálené galaxie, kde každým dnem vznikají nové hvězdy. To vše se odehrává...

Výběr článků

Načítám