Hlavní obsah

Mars se přiblíží k Zemi nejblíže za posledních 60 tisíc let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Planeta Mars se přiblíží koncem srpna k Zemi na 55 miliónů kilometrů, což bude nejkratší vzdálenost za uplynulých 60 000 let. Podle astronomů bude planeta tak blízko, že bude možné spatřit obyčejnými dalekohledy bílé polární čepičky, rudé planiny, tmavé prohlubně či písečné bouře.

Foto: Václav Vlasák

Martin Rytych byl i ve druhém ročníku nejrychlejším závodníkem a měl ještě dost sil, aby dostal nad hlavu cenu pro absolutního vítěze.

Článek

Planeta, zavěšená na jižní obloze, bude viditelná hlavně pro obyvatele Severní Ameriky a tichomořských ostrovů. Obyvatelé jiných světadílů nemusejí podle vědců zoufat, protože budou moci spatřit Mars dny před velkým nebo po velkém přiblížení.

Nejbližším pozemským místem vůči Marsu bude podle vědců tichomořské Tahiti, ale největší přípravy na oslavu "velkého historického setkání" se chystají v noci na 27. srpna v Kalifornii na americkém západním pobřeží, kde jdou na odbyt dalekohledy a samozřejmě nejlepší pozorovatelská místa.

"Bude to největší přiblížení v zaznamenávané historii. A je to jedna z věcí, kterou se člověku nechce zmeškat," citoval Los Angeles Times Tonyho Cooka, pracovníka Griffithovy astronomické observatoře.

Největší přiblížení od neandrtálců

Přiblížení je výsledkem eliptických drah obou planet a rozdílných rychlostí, kterými se po nich kolem Slunce pohybují. Dráhy obou planet se překříží každých 26 měsíců, ale vzdálenost mezi nimi pokaždé kolísá. Vědci vypočítali, že 27. srpna ráno, ve 2:51 tichomořského času, dojde k největšímu přiblížení za posledních 60 000 let.

I když je to největší přiblížení od časů neandrtálců, bude prý Mars Zemi blíže jen o 1,6 až 3,2 miliónů kilometrů než v roce 1988, což je rozdíl, který prostým okem nelze rozlišit, a malý je i z astronomického měřítka. Další velké přiblížení, i když ne tak těsné jako nyní, se očekává až v roce 2729.

Související témata:

Výběr článků

Načítám