Hlavní obsah

Maorská moderátorka přepisuje historii, poprvé uváděla večerní zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do historie se tento týden zapsala televizní moderátorka a novinářka Oriini Kaiparaová, která jako první maorská žena s tradičním tetováním na obličeji uváděla novozélandskou zpravodajskou relaci Newshub Live at 6pm.

Foto: Instagram Oriini Kaipara

Oriini Kaiparaová s kolegy před vysíláním

Článek

Sedmatřicetiletá matka čtyř dětí žijící v Aucklandu na Novém Zélandu už v roce 2019 uváděla polední relaci zpravodajství, nyní se jí dostalo ještě prestižnějšího ocenění, když uváděla večerní zprávy.

„Je to vzrušující a maximálně si to užívám. Je to pro mě zase krok kupředu a jsem pyšná na to, kam jsem se dostala,” uvedla Kaiparaová, jejíž bradu zdobí tradiční tetování moko kauae, které je typické pro maorské ženy.

„Jsem si samozřejmě vědoma toho, že jsem první žena, která se v hlavním vysílacím čase objevila na obrazovkách s tetováním na bradě. Je to pro nás Maory prolomení dalších hranic. Každý můj krok teď vnímám jako zodpovědnost,” říká žena, u které v roce 2017 testy DNA potvrdily 100% maorský původ.

Tetování moko kauae je pro maorské ženy tradičním rituálem. Obyčejně se na tvářích Maorek objevuje v době, kdy přechází z dívky na ženu a symbolizuje proces osobní transformace.

Kaiparaová se dlouhodobě hrdě hlásí ke svému původu, moko kauae na tváři nosí od roku 2019 a na Novém Zélandu patří k populárním novinářkám.

Prosazuje také oživení maorských zvyků, které někdy bývaly misionáři označovány za pohanské. „Mám možnost objevovat se na obrazovkách a denně promlouvat ke stovkám tisíc obyvatel. Rozhodně to neberu na lehkou váhu,” dodala pro novozélandský server Stuff Kaiparaová, která se do večerních zpráv dostala zatím jako záskok za kolegyni, jež je momentálně na mateřské dovolené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám