Hlavní obsah

Manželé omývali známky a znovu je prodávali, byl to zlatý důl

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paul Harrison a jeho žena Samantha se rozhodli přivydělat si velice neobvyklým způsobem. Během devíti let nasbírali přes 700 tisíc použitých poštovních známek, vyčistili je a znovu prodali na portálech eBay a Amazon. Britskou poštu tak připravili o 421 tisíc liber (12,5 milionu korun). Informoval o tom deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Manželé, později ještě s Harrisonovým kumpánem Grahamem Roughtem, známky omývali od roku 2007 do roku 2016. Minulý týden je soud uznal vinnými z podvodu, praní peněz a dalších trestných činů. Harrison byl odsouzen na čtyři roky, jeho žena a jeho společník vyvázli s podmínkou.

Celý podvod byl naprosto jednoduchý. Harrisonovi vykupovali pod různými záminky použité známky či celé obálky. Rought se u sebe v kůlně postaral, aby zmizelo razítko pošty, Harrison je dočistil, nalepil na pergamentový papír a celé archy pak znovu prodával online.

Paul Harrison u soudu

U soudu rovněž zaznělo, že Harrisonovi získané peníze využili na financování nákladných dovolených a zakoupení luxusního vozu BMW.

Na podvod se přišlo ve chvíli, kdy byla velká část zaslaných dopisů odmítnuta třídírnou ve skotském Glasgow. Spolu s razítky totiž podvodníci smyli i ochranné známky viditelné pod ultrafialovým světlem, kterým jsou automatické třídící stroje vybavené.

Chyceni při činu

Policisté následně dokázali vystopovat cestu známek až k domu Harrisonovým v Barnsley a následnými odposlechy zjistit i Roughtovu totožnost. Během zatčení našli muži zákona v domě plno použitých známek i archů známek připravených k opětovnému prodeji. Roughta chytili přímo při činu, když v kůlně známky čistil.

Ukrajinec si vzal o 57 let starší ženu, aby se vyhnul odvodu. Armáda je na něj krátká

Koktejl

Harrisonova manželka tvrdila, že se podvodu neúčastnila, soud však uvedl, že o manželově činnosti musela minimálně vědět. Rought se těsně po zatčení bránil s tím, že nevěděl, že dělá cokoliv ilegálního.

Reklama

Výběr článků

Načítám