Hlavní obsah

Maluje ve spánku a nepamatuje si to, přesto prodává obrazy za milióny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský malíř Lee Hadwin má zvláštní talent. Když je vzhůru, tak není schopen namalovat slušný obraz. Ovšem když usne a přijde na něj náměsíčnost, tvoří díla, která si kupuje například Donald Trump. Teď se chystá prodat všechny své kreace v přepočtu za 31 miliónů korun, přičemž polovinu této částky věnuje na charitu, informoval DailyMail.

BEZ KOMENTÁŘE: Co namaloval během noci, zjistí umělec vždy až ráno

 
Článek

Zvláštní schopnost se u Hadwina projevila už ve čtyřech letech. Když chtěl v dospělosti prodat nějaké obrazy, jeho příběh budil nedůvěru a musel prokazovat, že není podvodník. Podstoupil proto testy na klinice spánku v Edinburghu, přičemž odborníci zkoumali práce, které vytvořil na střední škole.

Malování ve spánku není plánované, stává se to v průměru dvakrát až třikrát týdně nezávisle na Hadwinově vůli. Někdy má i několikatýdenní pauzu, během které se jeho talent neprojeví. Noční tvorba je velkou zátěží pro jeho tělo, ráno se totiž budí se silnými migrénami a je často nemocný.

„Když se pak vzbudím, tak vím, že jsem něco vytvořil. Jenom si nepamatuju, co to je,“ uvedl Hadwin.

Myslí i na charitu

Během let sice prodal pouze několik svých kreseb, inkasoval ale miliónové částky. Kromě Trumpa si jeho obraz pořídil například slavný iluzionista Derren Brown. Odborníci mu radili, aby svá díla zatím neprodával, a tím zvyšoval jejich hodnotu, Hadwin ale usoudil, že teď je ten pravý čas.

Téměř 100 svých obrazů vystaví v únoru na aukčním portálu eBay a doufá, že se mu podaří získat milión liber (asi 31 miliónů korun). Polovinu této částky věnuje charitě Missing People, která se zaměřuje na pohřešované osoby a pomoc jejich rodinám.

Tento záměr u něj vyvolalo setkání se ženou, jejíž sestra byla nezvěstná půl roku a nechala jí na starosti své děti. „Lee naši charitu podporuje s nadšením a my jsme mu za jeho odhodlání a štědrost velmi vděční,“ řekl Ross Miller z charity Missing People.

Reklama

Výběr článků

Načítám