Hlavní obsah

Malé růžové nic. V jihokorejské zoo se narodila dvě pandí mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zoologické zahradě v jihokorejském Jonginu se v pátek narodila dvě mláďata pandy velké. Obě jsou samičky a váží 180 a 140 gramů. V porovnání s dospělým jedincem jde o značný nepoměr, což ilustrují i záběry, které zveřejnila zoo. Samice na nich drží novorozené mládě v tlamě.

Novorozená mláďata pandy velkéVideo: Reuters

 
Článek

Zahrada oznámila narození mláďat v úterý. Obě se prý vyvíjejí zdárně. Devítiletá samice Ai Bao porodila své první mláďata, otcem je desetiletý samec Le Bao.

Že panda zabřezne, je velmi vzácné, protože je plodná pouze jeden až tři dny v roce. Gravidita trvá různě dlouho a je těžké odhadnout, kdy se mláďata narodí. V průměru je to 144 dní, může to být ale jen 80 dní. Samice mláďata porodí ve chvíli, kdy je dostatek potravy, většinou v létě.

Dospělý jedinec pandy váží až 150 kilogramů, jde tak o jeden z největších nepoměrů mezi vahou mláděte a dospělého jedince mezi placentálními savci. Mezi ně patří většina savců, výjimkou jsou například vačnatci, kteří rodí nedokonale vyvinutá mláďata.

Foto: Yonhap, Reuters

Samice pandy s mláďaty

Panda může porodit jedno až tři mláďata, ve volné přírodě ale obvykle přežije i při vícečetném vrhu jen jedno. Důvodem je to, že samice jich není schopná více uživit. Medvěd se živí pouze bambusem, který není příliš výživný. Musí ho tak zkonzumovat velké množství. Po porodu samice nežere a pouze se stará o mláďata. Kojí je asi rok.

Foto: Yonhap, Reuters

Panda s novorozeným mládětem v tlamě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám