Hlavní obsah

Malá veverka málem uhynula ve vichřici. Brzy bude zpátky v přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Veverčí mládě na pokraji smrti našli v lese u skotského města Perth dva chlapci. Naděje na přežití byly velice nízké, ale dobrovolníkům se podařilo téměř nemožné, a tak se veverka nyní chystá na návrat do volné přírody.

Veverka Stormy byla na pokraji smrti, teď se těší dobrému zdraví Video: AP

 
Článek

Kluci, kteří zubožené mládě našli v lese, předpokládají, že jej ze stromu strhl nedávný silný vítr. Podle toho veverku pojmenovali Stormy. Zvíře bylo v té chvíli téměř bez života, promočené a roztřesené. Kluci tak veverku zabalili do kapesníků a igelitového sáčku a zavolali zvířecí ochranáře.

Stormy se tak dostala do péče Katie McCandlessové z organizace Missing Pets Perth and Kinross, která ji společně s dalšími dobrovolníky připravila boudičku vybavenou mimo jiné i malou houpací sítí, pravidelně na ni dohlížela a krmila ji oříšky, brokolicí a jablky.

Foto: Profimedia.cz

Veverka Stormy málem zemřela, ale brzy se vrátí zpátky do volné přírody.

Dnes je již Stormy téměř v plné síle a podle Katie si žije jako ve veverčím ráji. Stará se o ni jiná dobrovolnice, Judith Hoggová, která již má s léčbou a rehabilitací veverek zkušenosti a podle webu Daily Mail malého pacienta „zahrnuje láskou“.

Ještě větší ráj však Stormy teprve čeká. Podle ochranářů bude za dva až tři týdny připravena na návrat do přírody a bude vypuštěna ve venkovské lokalitě s rozlehlým lesním porostem a bez rušných hlavních silnic.

V blízké budoucnosti by tam měly být rozmístěny i budky určené speciálně pro veverky, protože tato zvířata jsou v Británii na červeném seznamu ohrožených druhů. Ochránci přírody se jim proto snaží co nejvíce pomáhat, aby jejich populace opět narostla.

Kvůli chráněné veverce museli ve Skotsku dočasně zavřít pekárnu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám